Planul de pace, ultima şansă de evitare a războiului la graniţa cu România. Rusia acuza SUA de "conspiraţie internaţională"

0
53

Planul de pace, ultima şansă de evitare a războiului la graniţa cu România. Rusia acuza SUA de „conspiraţie internaţională”

Planul de pace discutat de Angela Merkel şi Francois Hollande cu Vladimir Putin este prezentat drept o ultimă şansă de evitare a războiului. Partea americană vorbeşte însă din ce în ce mai mult despre livrarea de armament defensiv către Ucraina, o posibilitate care i-a înfuriat pe ruşi.

Încă de la începutul reuniunii de la Munchen, preşedintele ucrainean Petro Porosenko a acuzat Rusia că s-ar afla în spatele conflictului şi că ar fi trimis trupe dincolo de graniţă.

Petro Porosenko: „Am adus cu mine paşapoarte şi livrete militare ale unor soldaţi şi ofiţeri ruşi care au venit la noi. Este cea mai bună dovadă a agresiunii şi a prezenţei trupelor ruseşti”.

În aceste condiţii, americanii se gândesc serios să pună la dispoziţia Kievului armament defensiv.

Joe Biden: „Vom continua să acordăm Ucrainei sprijin în probleme de securitate, nu ca să încurajăm războiul, ci ca să-i permitem Kievului să se apere”.

Prezent şi el la reuniunea de la Munchen, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reacţionat vehement, acuzând Occidentul că „pompează armament în Ucraina” şi vrea s-o atragă în NATO. Aflat la Soci, la o reuniune a sindicatelor, preşedintele rus a condamnat şi el politica statelor occidentale, vorbind chiar despre o „conspiraţie internaţională”.

Vladimir Putin: „În ceea ce priveşte opiniile vehiculate împotriva ţării noastre, slavă Domnului că nu avem un război. Nu merită să le dăm prea multă atenţie, dar trebuie spus că este vorba de încercări de a opri dezvoltarea Rusiei prin orice mijloace”.

Între timp, în estul Ucrainei, oamenii par să se fi resemnat, şi se pregătesc de război. În convoaie escortate de militarii Kievului, sute de oameni părăsesc zona luptelor, unii dintre ei fără să ştie încotro s-o apuce. Alţii au preferat să rămână acasă şi să înfrunte bombardamentele.

Oamenii s-au obişnuit cu exploziile. Nici nu mai tresar când aud bubuiturile şi sfidează pericolul aşezându-se cu sutele la coada când se împart ajutoare umanitare.

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments