Putin ar putea cuceri sudul Ucrainei şi să-şi extindă controlul în Transnistria. Anunţul unui oficial german

0
99

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea încerca să cucerească portul strategic Mariupol, pentru a crea un pod terestru între Rusia şi Crimeea, ceea ce i-ar permite să ocupe sudul Ucrainei şi să-şi extindă controlul până în Transnistria.

În ultimele două săptămâni, cele două crize cu care se confruntă Europa – Ucraina şi Grecia – au escaladat, iar în ambele cazuri Germania şi cancelarul sau, Angela Merkel, au fost în centrul eforturilor de a obţine o soluţie diplomatică.

Acesta este un rol nou pentru Germania, iar ţara nu este obişnuită cu el, scrie Joschka Fischer, fostul ministru german de Externe,  într-un articol publicat pe site-ul Project Syndicate.

Ultima încercare de a pune capăt conflictului armat din estul Ucrainei prin mijloace diplomatice a avut o viaţă şi mai scurtă decât prima tentativă, din septembrie. Noul acord, încheiat ca şi primul la Minsk, recunoaşte de facto că Ucraina a fost divizată prin mijloace militare.

Dar linia de diviziune rămâne neclară, pentru că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea încerca să cucerească portul strategic Mariupol, de la Marea Azov, ceea ce i-ar permite Kremlinului să creeze un pod terestru între Rusia şi peninsula Crimeea.

Mai mult, capturarea oraşului Mariupol ar lăsa deschisă opţiunea cuceririi sudului Ucrainei, inclusiv a Odesei, şi ar extinde controlul Rusiei până în Transnistria, regiunea separatistă prorusă din Republica Moldova, scrie fostul ministru german de Externe.

Prin folosirea continuă a forţei militare, Putin a atins principalul scop al politicii Rusiei: controlul asupra estului Ucrainei şi destabilizarea întregii ţări.

Prin urmare, se pune întrebarea dacă nu ar fi fost mai înţelept ca singura putere pe care Putin o ia în serios – Statele Unite – să conducă negocierile. Ţinând cont de dispreţul lui Puţin faţă de Europa, această opţiune ar putea deveni inevitabilă, mai devreme sau mai târziu, scrie Fischer.

Totuşi, în pofida riscurilor implicate, este important ca Germania şi Franţa, în coordonare cu Uniunea Europeană şi Statele Unite, au făcut acest efort diplomatic. Acordul Minsk II, deşi a expus influenţa politică redusă a Europei, a confirmat caracterul indispensabil al cooperării franco-germane, precum şi rolul diferit al Germaniei în UE, conchide fostul Joschka Fischer.

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments