Putin cere de la Poroșenko cele trei miliarde de dolari acordate lui Ianukovici

0
78

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut Ucrainei să returneze anticipat un credit de trei miliarde de dolari care are scadenţa în decembrie 2015, explicând că Moscova are nevoie de bani pentru combaterea crizei economice, relatează Tass, citat de independent.md.


„Banii oferiţi prin fondul de bunăstare, inclusiv creditul de trei miliarde de dolari acordat Ucrainei cu scadenţa în decembrie 2015, trebuie utilizaţi pentru nevoile proprii ale Rusiei”, a declarat Putin la o întâlnire cu membrii Guvernului rus.

„Avem nevoie de resurse suplimentare pentru aplicarea planului anticriză”, a argumentat preşedintele Rusiei.

 

Rusia a acordat Ucrainei cele 3 miliarde de dolari în decembrie 2013, la câteva săptămâni după ce președintele de atunci, Viktor Ianukovici, refuzase să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Atunci Federația Rusia și Ucraina au semnat un acord în urma căruia Moscova urma să acorde un împrumut de 15 miliarde de dolari Kievului. Totodată, cele două părți semnaseră și un acord prin care Ucraina urma să cumpere gaz la un preț de doar 268 de dolari pentru mia de metri cubi.

 

Doar 3 miliarde au ajuns însă în Ucraina, în condițiile în care în ianuarie au izbucnit violențele de la Kiev, care s-au soldat cu îndepărtarea lui Ianukovici de la putere.

Odată cu venirea la putere a forțelor pro-occidentale, Moscova a ridicat prețul gazelor la 480 de dolari pentru mia de metri cubi și a avertizat Kievul că trebuie să plătească în avans datoriile.

 

Ulterior, livrările de gaze au fost întrerupte total, fiind reluate abia la sfârșitul anului 2014, după intervenția UE și introducerea plăților în avans.

 

 

 

(Sursa: independent.md)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentMamele obeze prezintă un risc mult mai mare de a avea copii supraponderali
Articolul următorONU: Bilanţul conflictului din estul Ucrainei a depăşit 5.300 de morţi și 12.000 de răniți
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments