Raportul Amnesty International 2014: România – mari probleme cu respectarea drepturilor omului

0
104

Raportul anual al organizaţiei Amnesty International semnalează că România a înregistrat probleme cu respectarea drepturilor omului în 2014.

 

Printre chestiunile semnalate se număra discriminarea rromilor, închisorile secrete CIA, dar şi nementionarea drepturilor minorităţilor sexuale.

 

În raportul de peste 400 de pagini Amnesty Internaţional aminteşte că, în ianuarie 2014, Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la independenţa sistemului de justiţie. ONG-urile române şi internaţionale au pus accent pe incapacitatea autorităţilor de la Bucureşti de a se angaja serios în procesul de revizuire indicat de Comitetul ONU pentru Drepturi Economice, Sociale şi Culturale.

 

În decembrie, Comitetul a criticat eşecul Guvernului de a asigura protecţia eficientă a unui număr de drepturi ale omului, inclusiv dreptul la locuinţe adecvate, apă şi canalizare, şi drepturile sexuale şi privind reproducerea.

 

Iată problemele sesizate de Amnesty International:

 

Discriminare – rromi

Rromii continua să fie discriminaţi sistematic în România. Oficialii romani au folosit, în 2014, un limbaj discriminator şi stigmatizant faţă de rromi – ca exemplu fiind dat fostul preşedinte, Traian Băsescu, amendat a doua oară pentru o declaraţie făcută în Slovenia, când a spus că „printre rromii nomazi, foarte puţini vor să muncească şi mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”.

 

Organizaţia aminteşte şi că, în iulie, tribunalul de apel din Cluj-Napoca a decis că Guvernul nu a implementat măsurile promise după atacurile asupra comunităţii rrome din Hădăreni, inclusiv proiecte de dezvoltare a comunităţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trăi şi relaţiilor interetnice.

 

La Hădăreni, în anii ’90, au avut loc peste 30 de atacuri asupra comunităţii rrome.

 

Dreptul la locuinţa – evacuări forţate

Comitetul ONU pentru Drepturi Economice, Sociale şi Culturale solicita Guvernului să asigure acces la locuinţe adecvate pentru grupurile dezavantajate şi marginalizate, inclusiv rromii, şi să completeze legislaţia pentru a evita evacuările forţate.

 

Cu toate acestea, arata raportul, autorităţile locale au continuat să evacueze cu forţa comunităţile de rromi. Unii au fost plasaţi în locuinţe inadecvate şi segregate, în vreme ce alţii au rămas efectiv fără locuinţă.

 

Organizaţia aminteşte cazul rromilor din tabăra de la Eforie Sud, evacuaţi forţat din locuinţele lor în condiţii de vreme rea. Locuinţele improvizate au fost distruse şi unele dintre familii au fost găzduite în două foste şcoli, în condiţii neadecvate. O parte dintre familii au fost apoi mutate în locuinţe container şi altele au rămas fără locuinţă. Niciunul dintre rromi nu a fost despăgubit pentru pierderea locuinţei.

 

Mai sunt amintite încă două cazuri – familiile de rromi evacuaţi din tabăra de la Craica din Baia Mare şi rromii evacuaţi din centrul Clujului în 2010, relocati într-o zonă unde se depozitează gunoaiele.

 

Contraterorism şi securitate

Raportul susţine că în decembrie un fost şef al serviciilor de informaţii a confirmat că România a cooperat cu CIA pentru a crea o închisoare secretă în ţara în 2002.

 

În 2012, Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit aflat în prezent la închisoarea Guantanamo Bay, a depus plângere împotriva României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, susţinând că ar fi fost reţinut în secret în Bucureşti în perioada 2004 – 2006.

 

(Sursa: ziare.com)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments