Războiul continua în Ucraina. Rebelii pro-ruşi au preluat controlul oraşului Debalțeve şi au luat prizonieri

0
58

18 februarie 2015. Nici vorbă de armistiţiu. Rebelii pro-ruşi susţin că au preluat aproape în întregime controlul oraşului strategic Debalțeve, din estul Ucrainei, şi că au luat prizonieri din forţele loiale Kievului.

Era de aşteptat să continue luptele acolo”, a spus Vladimir Putin, aflat în vizită în Ungaria, pentru că „oraşul era încercuit, înaintea încheierii acordurilor de la Misnk”. Mai mult, Putin a cerut Kievului „să nu împiedice soldaţii ucraineni să depună armele”. În replică, Petro Porosenko a acuzat Moscova şi rebelii că „distrug speranţele de pace”. Şi a cerut, iarăşi, Occidentului un răspuns „sever” faţă de Rusia.

Tirurile de arme automate şi explozia proiectilelor acoperă apelurile venite din Occident pentru retragerea armamentului greu din estul Ucrainei, aşa cum prevedea acordul numit Minsk 2.

La Debalțeve, luptele au continuat cu înverşunare şi rebelii au preluat controlul în cea mai mare parte a oraşului – nod feroviar de importanta strategică, aflat între două fiefuri ale separatiştilor – Luhansk şi Donetsk. Ministerul apărării de la Kiev a recunoscut că soldaţi ucraineni au fost capturaţi de rebeli, după ce au rămas fără muniţie. Dar n-a precizat numărul prizonierilor.

Aflat în vizită în Ungaria, Vladimir Puţin a explicat – cinic – că luptele de la Debalteve „erau previzibile”, pentru că oraşul „era deja încercuit de rebeli înaintea încheierii acordului de la Minsk”. În plus, Putin a sugerat că Statele Unite deja ar livra armament Ucrainei.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „În primul rând, din informaţiile pe care le avem aceste arme deja sunt livrate (Ucrainei). Indiferent cine trimite arme acolo, va provoca creşterea numărului victimelor, dar rezultatul de acum nu se va schimba.”

Observatorii OSCE, care ar trebui să monitorizeze respectarea armistiţiului, au încercat – deja pentru a treia oară – să intre în Debalțeve. Zadarnic însă… Aşa că şefului mişunii nu i-a mai rămas decât să le amintească părţilor ce au semnat la Minsk.

Alexabder Hug, OSCE: „Acest armistiţiu nu poate fi parţial, interpretat cu jumătăţi de măsură, nu poate fi condiţionat. Trebuie să fie complet şi cuprinzător. Asta afirma documentul semnat.”

În apropiere de Debalteve, o conductă de carburant a fost lovită de un proiectil, iar explozia a format o imensă „minge de foc”. Nici la Mariupol, un alt oraş strategic, nu sunt semne de respectare a acordului. Forţele guvernamentale încearcă să-i respingă pe separatişti şi cele două tabere se bombardează peste linia frontului.

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments