Regizorul şi producătorul Alasdair Grant, autorul celui mai cunoscut documentar despre România, “Wild Carpathia”, s-a arătat jignit de modul cum sunt prezentați românii în documentarul scandalos „Vin românii”, care este difuzat săptămânal de postul de televiziune Channel 4 din Marea Britanie.
“Sunt extrem de jenat de ignoranța și prejudecățile colegilor mei britanici în ceea ce privește viziunea lor asupra României. Acum ar fi momentul să prezentăm Wild Carpathia 1,2 și 3 în Marea Britanie, pentru a îndrepta această interpretare monstruoasă. Știu foarte bine, contrar ceea ce știe presa din UK, că românii sunt buni, muncitori, oameni cultivați și la ei am găsit mai multa generozitate și spiritualitate decât în Marea Britanie. Chiar dacă există oameni săraci care se chinuie să supraviețuiască, majoritatea românilor sunt oameni decenți și onorabili cu legături familiale puternice, în contrast cu comunitățile disfuncționale de aici”, a notat Grant pe Facebook, conform romaniacurata.ro. „Wild Carpathia este mai mult decât un serial TV, este o acţiune menită să încurajeze turismul înspre ceea ce este cel mai incredibil peisaj natural al Europei. Speranţa noastră este ca tot mai mulţi oameni să fie inspiraţi pentru a vizita România şi ca românii înşişi să creadă în incredibila frumuseţe care-i înconjoară, pentru a fi motivaţi să o protejeze pentru eternitate”, a declarat anterior Grant.
“Wild Carpathia” este un serial de trei episoade focalizat asupra Munților Carpați, pădurilor virgine şi peisajelor medievale care adăpostesc animale sălbatice de talie mare precum urși, râși și lupi. În urma succesului enorm de care s-a bucurat primul episod în anul 2011, vizionat de milioane de oameni pe întreg globul, Travel Channel şi Almond Films au decis filmarea a încă două episoade, realizate cu sprijinul autorităţilor române. În acestea, atenţia a fost focalizată asupra prezentării unor regiuni ale României cu specific distinct – Delta Dunării, Muntenia subcarpatică, Transilvania, Maramureş, Bucovina – dar şi a unor activităţi cu tradiţie şi potenţial turistic pentru România – tratamentul balnear, agricultura ecologică, viticultura. Primul şi ultimul episod includ interviuri cu Prinţul de Wales, profund implicat în campania de protejare a potenţialului natural al Munţilor Carpaţi, tradiţiilor şi culturii ancestrale a românilor.
(Sursa: paginaeuropeana.ro)