Contoarele care permit reglarea căldurii la nivelul fiecărui calorifer reduc mult costurile. În sistemul centralizat, acestea sunt vitale, dar unii ieșeni le folosesc pentru a închide căldura în propriile apartamente, ”furând” agent termic de la vecini. Într-un singur sezon rece, costul aparatelor se amortizează. Au transmisie radio, deci citirea se face automat, de la distanță.
O lege intrată de curând în vigoare obligă toţi locatarii de bloc să-şi monteze repartitoare de costuri sau contoare individuale în faţa uşii, ceea ce va duce la dispariţia plăţii la pauşal.
„În imobilele de tip condominiu (bloc de locuinţe – n.r.), racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, este obligatorie montarea contoarelor până pe 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament“, se arată în actul normativ.
Măsurile se aplică pe întreg lanţul: resurse primare, producere, distribuţie, furnizare, transport şi consum final şi au ca ţintă reducerea consumului de energie cu 19% până în anul 2020.
Legislaţie modificată privind repartitoarele
Conform standardului, senzorul de temperatură poate fi setat între maximum 32°C şi minimum 5°C – 12°C. Dar aceste marje sunt stabilite în sensul larg. Limitele concrete trebuie stabilite în funcţie de destinaţia spaţiului în care sunt montate. Poate fi vorba despre locuințe, holuri, alte spaţii civile sau industriale, unde se poate folosi robinetul.
Ordinul ANSCR prevede, pentru robinetele termostatice, temperatura la care se deschid automat, de 6°C. Aceasta este o temperatură „de gardă“, nespecifică locuinţelor, pentru protecţia utilajelor şi materialelor, şi permite practic o debranşare, având ca efect creşterea aberantă a facturilor celor ce se încălzesc, apariţia mucegaiului, condensului, precum şi scăderea confortului termic sub normele de habitat.
Robinetele nu au fost inventate pentru debranşare, pentru conservarea frigului, ci pentru reducerea consumului de căldură, dacă este peste necesarul normal. O presetare la 18-20°C (poziţia «3») ar face economii semnificative, dar nu la nivelul visat de cei care țin caloriferele mai mult închise.
Diferenţe mari la întreţinere
Potrivit datelor furnizate de Ciprian Chiriţă, directorul Termo Service Iaşi, sunt diferenţe foarte mari între sumele plătite la întreţinere, în sistemul centralizat de încălzire, între cei care plătesc căldura pauşal şi cei care au repartitoare de căldură.
Astfel, la un apartament cu o cameră, în zona Metalurgie, cei cu repartitoare au plătit în ultima lună, pentru căldură, 89,48 de lei, în timp ce persoanele care plătesc pauşal au avut de achitat 113,76 lei.
În cartierele Dacia şi Alexandru cel Bun, diferenţa este şi mai mare, la un apartament cu repartitoare de căldură achitându-se 32,46 lei pentru încălzire, în timp ce, la un apartament fără repartitoare, s-a plătit 104,48 de lei pentru căldură.
La fel stau lucrurile şi la apartamentele cu două şi trei camere. La un apartament cu două camere, cu repartitoare, din zona Nicolina – CUG s-a plătit căldura 66,70 lei, în timp ce, la unul fără repartitoare, factura la căldură a fost de 195,87 lei. La trei camere, în zona Metalurgie, la un apartament cu repartitoare s-a plătit pentru căldură suma de 118,79 lei, în timp ce, la un apartament încălzit pauşal, s-a achitat suma de 241,78 lei.
- Cost cu repartitor (ianuarie)
– o cameră (Metalurgie): 89,48 lei
– două camere (Nicolina): 66,70 lei
– trei camere (CUG): 118,79 lei
- Cost fără repartitor (ianuarie)
– o cameră (Metalurgie): 113,76 lei
– două camere (Nicolina): 195,87 lei
– trei camere (CUG): 241,78 lei
Cea mai eficientă soluţie de contorizare
Folosirea repartitoarelor în sistemul centralizat de încălzire reprezintă cea mai eficientă soluţie de contorizare.
„Având o vastă experienţă în domeniu, pot afirma că montarea de robinete termostatice şi repartitoare de costuri de căldură reprezintă cea mai eficientă soluţie de contorizare în vederea repartizării cheltuielilor cu încălzirea din blocurile cu instalaţie de alimentare cu agent termic pe verticală. Prin folosirea acestor echipamente, fiecare proprietar va putea să-şi gestioneze confortul termic în fiecare cameră a apartamentului sau după propriile necesităţi“, ne-a declarat Ciprian Niţă, directorul general al companiei Elsaco Brunata.
Repartitoare cu transmisie radio, contorizare de la distanță
Utilizarea repartitoarelor în sistemul centralizat de încălzire este recomandată şi de administratorul Techem Energy Sevices SRL, Petco Uzunov.
„Echipamentele Techem cu transmisie radio sunt conforme EED (Directivei Europene privind Eficienţa Energetică) şi oferă înregistrări corecte, garantate, sisteme integrate pentru prevenirea şi detecţia fraudelor. Aceste echipamente oferă soluţii problemelor legate de citirea repartitoarelor, depistarea eventualelor tentative de influenţare a echipamentelor de măsurare sau a unor defecţiuni de instalaţie. Tehnologia radio Techem face ca niciun cititor de repartitoare să nu intre în apartamentul dumneavoastră sau să fie nevoie de stabilirea unei întâlniri. Recepţia consumurilor este foarte simplă, dispozitivele înregistrând şi salvând valorile de consum de la mijlocul şi de la sfârşitul lunii. Transmiţătorul radio integrat trimite datele codificate. În toată lumea au fost instalate peste 12 milioane de echipamente cu tehnologia radio Techem“, a menţionat Petco Uzunov.
Citește și Evazionistul Coman Manole, noul „tătic” al cateringului din spitalele Iașului
Costuri amortizate într-un singur sezon de încălzire
Potrivit şefului de la Elsaco Brunata, achiziţionarea repartitoarelor de la firma pe care o conduce poate fi amortizată într-un sigur sezon de încălzire.
„Elsaco Brunata oferă montarea pachetului robinet termostatic, plus repartitor Radio Brunata (cu citire de la distanţă, fără a intra în apartament) la preţul de doar 99 de lei. Marele avantaj al repartitorului Brunata este că, după 10 ani de funcţionare, se poate înlocui doar bateria, nu va trebui schimbat repartitorul întreg, evitând o cheltuială mai mare. De asemenea, în cazul unor căderi accidentale de tensiune (condens etc.), repartitorul Brunata este singurul de pe piaţă care, la repunerea în funcţiune, are stocate toate informaţiile utile păstrate în memoria EEPROM. Prin folosirea eficientă a robinetului termostatic (poziţia «3» – aproximativ 21 de grade Celsius), amortizarea investiţiei se poate face într-un sezon de încălzire!“, a menţionat Ciprian Niţă.