Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunaiGas International, care deține rafinăria Petromidia, a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri brută de peste 5,6 miliarde de dolari, în creștere15% față de anul precedent, și o triplare a rezultatului operaţional (EBITDA), de la circa 29 milioane de dolari în 2013 la 86,4 milioane de dolari, scrie Capital.
Astfel, conform comunicatului companiei remis BVB, rezultatul net s-a îmbunătăţit cu 39%, pierderile reducându-se de la 95,61 milioane de dolari, în 2013, la 58,45 milioane de dolari anul trecut.
Potrivit companiei, rezultatele de mai sus au putut fi obținute pe fondul procesării unei cantități record la rafinăria Petromidia – de peste 5 milioane de tone.
Compania a reuşit atingerea în 2014 a unui record istoric privind materiile prime, cantitatea totală prelucrată de aceasta din 1979 – anul intrării în exploatare şi până în prezent – depăşind 100 de milioane de tone. Printre recordurile istorice înregistrate de companie în 2014 se numără creşterea producţiei de motorină – 2,46 milioane tone (1,91 milioane tone în 2013), a randamentelor pentru motorină – 48,8% (46% în 2013), dar şi a randamentelor pentru produse albe – 85,7% (85,5% în 2013). Costul de procesare a coborât la 21,2 dolari/tonă, cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani.
În perioada următoare, KMG Internaţional va continua implementarea la nivelul companiei a programului ‘Change for good’, destinat eficientizării şi îmbunătăţirii întregului flux de operaţiuni. Programul urmăreşte creşterea eficienţei energetice, reducerea cheltuielilor operaţionale, creşterea profitabilităţii, efectul economic vizat la nivelul KMG Internaţional fiind de aproximativ 130 milioane de dolari până în 2018.
Potrivit unui clasament al agenţiei Wood Mackenzie, Petromidia s-a situat în 2014 pe locul 8 din 250 de rafinării din Europa, fosta Uniune Sovietică şi Africa privind nivelul de flexibilitate şi complexitate şi pe primul loc în România. Analiza a luat în considerare indicele Nelson (cadru de referinţă utilizat pentru a atribui valori rafinăriilor de petrol pe baza nivelului lor de complexitate), flexibilitatea proceselor de prelucrare, investiţiile realizate în dezvoltarea instalaţiilor de producţie, dar şi calitatea produselor rezultate în urma rafinării petrolului.
(Sursa: capital.ro)