Sănătatea pe card produce palpitaţii în sistem. Cea mai spectaculoasă reformă din sistemul medical intră în vigoare

0
130

Aproape 90% dintre cardurile de sănătate valabile pentru judeţul Iaşi au fost distribuite. Au apărut deja semnele de întrebare legate de utilizarea de către asiguraţii cu şcoală mai puţină. În mediul rural, cardurile sunt lăsate de săteni la medicul de familie, la fel şi PIN-urile, ceea ce lasă loc fraudelor.      

 

Cardul naţional de sănătate poate fi folosit de români începând de luni, 9 februarie 2015. Sistemul va funcţiona în paralel cu cel al consultaţiei pe bază de adeverinţă de asigurat. Cele două instrumente de decontare vor putea fi folosite în paralel o perioadă limitată de timp, până la 1 mai, cu o lună mai târziu decât s-a spus iniţial. De atunci, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

 

55.000 de carduri fără proprietar

În judeţul Iaşi, dintre cele 466.000 de carduri, aproximativ 87% au fost deja distribuite de Poşta Română, în timp ce restul de 56.000 de carduri au fost returnate Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi. Dintre acestea, aproximativ 1.000 au fost ridicate de către ieşenii care sunt asiguraţi. În mediul rural sunt cele mai multe situaţii de persoane care nu au primit încă acest card.

Pentru ca ieşenii să nu stea prea mult la rând, conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a prelungit programul de eliberare a cardurilor şi a creat o platformă online unde poate fi solicitată eliberarea cardului de sănătate. „Programarea online se face pe site-ul instituţiei, asiguratul trebuind să completeze cu datele persoanele un formular de programare privind eliberarea cardului de sănătate. Asiguratul primeşte pe mail data şi ora când trebuie să se prezinte la CJAS Iaşi cu cartea de identitate, să ridice documentul“, a spus Robert Dâncă, preşedinte instituţiei.

 

 Consultaţia unui pacient va rămâne înscrisă într-un dispozitiv electronic

Fraudarea stopată doar teoretic?

În teorie, introducerea cardurilor de sănătate ar trebui să ducă la stoparea fraudelor, accesul la serviciul de sănătate făcându-se în baza acestui instrument, care va avea un cod PIN. Dacă acest cod nu va fi introdus şi cardul nu va fi accesat, serviciul respectiv nu va putea fi raportat şi plătit.

Aceasta doar în teorie, deoarece în mediul rural există semnale că toţii oamenii sunt îndemnaţi de medicii de familie să lase cardurile de sănătate la cabinet, „pentru a nu fi pierdute“, dar şi codurile PIN, „pentru a nu fi uitate“. Astfel, medicii vor putea în continuare emite reţete gratuite fictive, pe numele anumitor pacienţi, atâta timp cât deţin şi cardul, dar şi codul PIN al asiguraţilor.

 

Cardurile lăsate la medic

Un exemplu de acest gen a fost descoperit de 7EST. „Doamna doctor ne-a zis că aceste carduri trebuie să stea la dumneaei. Am înţeles că aceste carduri vor avea nişte PIN-uri, la fel cum e la cardurile cu bani, dar nu prea am înţeles exact ce şi cum. O să ne spună doamna când va fi nevoie. Deocamdată, am lăsat cardul meu şi al soţiei la doamna doctor şi o să ne spună ea când va fi nevoie de ce trebuie să facem. Ea e om cu carte, nu ca noi!“, ne-a declarat Ion Şerbănoiu, un ieşean dintr-o comună din judeţ.

Şi la oraş mulţi dintre cei asiguraţi nu au înţeles modul în care se foloseşte acest card, lăsându-l la medicul de familie. „Am primit cardul de sănătate şi am fost cu el la medicul de familie. L-am luat şi pe-a lu’ nevastă-mea şi le-am dus la medical de familie. Doamna doctor mi-a spus să-l las la ea, că e mai bine aşa. Eu dacă îl ţin acasă pot să-l pierd, poate să mi-l fure în tramvai. Aşa că mai bine stă la dânsa. Când am nevoie, poate nu mai plătesc aşa mult pe medicamente”, ne-a spus Costică Iorgulescu, unul dintre ieşenii care nu au înţeles modul în care se foloseşte cardul de sănătate.

 

Nu-l ai, nu exişti

Medicii de familie au ridicat mai multe probleme legate de aceste carduri de sănătate. Astfel, copiii nu au card şi se va folosi cardul părinţilor. Însă nu se ştie încă modul în care se va rezolva situaţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi din ţară sau dacă părinţii sunt neasiguraţi sau în situaţia în care copiii sunt instituţionalizaţi.

La fel de neclară e situaţia gravidelor care nu au asigurare (sunt asigurate numai pe perioada sarcinii) şi care nu vor avea card.

De asemenea, o mare problemă este cum vor fi rezolvate urgenţele pacienţilor neasiguraţi, dacă nici ei nu au card. Sau ce se va întâmpla dacă pacientul îşi pierde cardul şi are doar o adeverinţă (adeverinţa nu poate ţine loc, tehnic vorbind, de card). La toate aceste întrebări nimeni nu a dat încă un răspuns.

 

Sistem în etape

Cardul de sănătate va avea o componentă de accesare a serviciilor, legată de calitatea de asigurat, şi alta legată de informaţiile despre starea pacientului, adică dosarul lui medical electronic. Informaţiile medicale, cum ar fi: grupa sanguină, Rh-ul, alergiile sau bolile cronice este opţională. Mai mult, această a doua componentă, dosarul medical, ar putea fi activă de-abia din 2016.

 

Citește și Au amuțit trompetele din Zece Prăjini. Celebrii lăutari s-au apucat de agricultură și de crescut animale

 

Cardurile, activate greu de medicii de familie

Introducerea cardurilor de sănătate obligă medicii de familie să deţină cititoare de carduri. Medicii care nu vor avea aceste cititoare nu vor mai avea contract cu Casa de Sănătate. „Activarea cardurilor de sănătate estre un proces greoi şi necesită destul de mult timp. Sistemul informatic mai are nevoie de îmbunătăţiri, pentru ca dispozitivele să fie activate fără probleme. Au fost zile în care nu am putut activa cardurile din cauza problemelor din sistem. Sunt disfuncţionalităţi de conexiune şi de activare a cardului şi de aceea durează un pic până se activează”, a precizat Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie – Filiala Iaşi.

 

 Clujeanul Guja a dat lovitura cu cititoarele

Afacerea cititoarelor de carduri merge la un speolog din Cluj

Portalul naţional de licitaţii arată că, până în acest moment, toate achiziţiile de cititoare de carduri de către spitale, centre medicale sau case judeţene de sănătate au revenit firmei Ro Interactive Technologies din Cluj, afacere a unui speolog pe nume Ovidiu Guja (52 de ani). Furnizările au loc în baza unei liste de cititoare aprobate de Casa Naţională de Asigurări, pe Internet fiind disponibile ofertele mai multor firme. În Iaşi, Spitalul Spiridon a cumpărat 10, Institut
ul Socola 26, Institutul de Boli Cardiovasculare 9, cel de Oncologie 8, Spitalul de Pneumoftiziologie 8, iar Elena Doamna 2. Preţul este de circa 1.600 lei bucata.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments