Într-un proces intentat la Tribunalul Iași, doi consilieri locali cer judecătorilor să anuleze o şmecherie a PPDD, fostul lor partid. Profitând de Ordonanţa traseiştilor, Anca Preda şi Vlad Nedelcu au plecat din PPDD, dar s-au trezit că fuseseră excluşi anterior. Miza sunt mandatele din Consiliul Local.
Doi consilieri locali, Vlad Nedelcu şi Anca Preda, au decis să conteste în instanţă excluderea din Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD).
Excludere sau demisie?
Reclamanţii le cer magistraţilor din cadrul Curţii de Apel Iaşi să dispună anularea unei decizii luate de forurile superioare din cadrul PPDD, prin care Preda şi Nedelcu ar fi fost excluşi în luna august 2014. „Am discutat cu colegul meu, Vlad Nedelcu, şi am decis de comun acord să atacăm în contencios-administrativ acea hotărâre. Noi am plecat din PPDD şi am optat pentru posibilitatea de a fi consilieri locali independenţi, dar, la o zi după aceasta, am primit câte o comunicare prin care eram înştiinţaţi de partid că am fi fost excluşi din formaţiunea politică la finele lunii august“, a declarat Anca Preda.
Anca Preda a anunţat recent că va apăra interesele PNL, în timp ce Vlad Nedelcu s-a furișat sub aripa PSD. Fiecare cum a avut inspirație
„Procesul va dura cel puţin până în 2017!“
Avocata ieşeană a mai afirmat că una dintre solicitările formulate a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ. „Solicitarea de suspendare a efectelor deciziei PPDD a ajuns la ÎCCJ, care trebuie să lămurească un conflict de competenţă. Iniţial, noi am depus-o la Tribunal, care şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel Iaşi, care, la rândul ei, şi-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului!“, a spus membra Baroului Iaşi. Ea a mai precizat că procesul va fi de lungă durată, anticipând o sentinţă definitivă pentru anul 2017.
Imediat după demisia celor doi consilieri, liderul PPDD la Iaşi, Alin Aivănoiaei, a anunţat că Preda şi Nedelcu fuseseră excluşi anterior şi că locurile lor ar trebui să revină altor membri ai partidului. Prin urmare, cei doi “proscrişi” s-au adresat instanţei.
Scandal la nivel naţional
Dezertarea celor doi membri ai partidului fondat de realizatorul de televiziune Dan Diaconescu a avut loc pe fondul Ordonanţei traseiştilor, act care permitea migraţia aleşilor locali, de la o formaţiune politică la alta, fără ca aceştia să-şi piardă mandatele, aşa cum prevede legea în asfel de situaţii.
Manevră pusă la cale de premierul Victor Ponta pentru a-şi mări şansele de a deveni preşedinte la alegerile din noiembrie 2014, ordonanţa a fost declarată neconstituţională. Circa 20% dintre primarii din România au migrat în baza acestei ordonanţe.