Şi-a dat în judecată studenţii din cauza unei urături. Un proces cum rar se poate vedea

0
828
Iulian Corbu (dreapta) “s-a ars” cu un proces intentat de profesorul Cărăuşu (foto mic)

Iulian Corbu (dreapta) “s-a ars” cu un proces intentat de profesorul Cărăuşu (foto mic)

 Constantin Cărăuşu, un profesor de la Politehnică, cere daune de 50.000 de lei de la doi studenţi şi o asociaţie în care aceştia sunt înscrişi pe motiv că l-au calomniat în spectacolul organizat în facultate, de Sărbători. Pârâţii ar fi recitat urări în care ar fi susţinut că este “mare degustător de vin”, că arată ca un “brotăcel” şi că “pofteşte” la studente.

 

Un conferenţiar universitar ieşean a apelat la instanţele de judecată, considerând că a fost calomniat de doi studenţi de-ai săi. Astfel, Constantin Cărăuşu le solicită celor doi studenţi şi unei asociaţii din care aceştia fac parte daune morale în valoare totală de 50.000 de lei.

 

Scandal la festivitate

Pe lângă daunele morale, Constantin Cărăuşu a menţionat în acţiune că doreşte ca cei trei pârâţi să pună la avizierul Facultăţii de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ Iaşi (UTI), o copie a sentinţei, care să stea acolo timp de o lună.

În dosar, profesorul povesteşte că, pe data de 18 decembrie 2014, la universitate a avut loc o festivitate de final de an, în cadrul căreia studenţii le-au făcut diverse urături profesorilor. Constantin Cărăuşu susţine că doi dintre studenţii din anul I, Ioan Grigoraş şi Iulian Corbu, ar fi recitat urături care îl vizau direct şi prin care ar fi fost calomniat, iar imaginea sa ar fi avut de suferit.

 

“Denigrare nejustificată”

Reclamantul explică prezenţa în calitate de pârâtă a organizatoarei evenimentului, Asociaţia Studenţilor şi Absolvenţilor TCM, prin faptul că aceasta ar fi avut cunoştinţă despre aceste urături şi, prin urmare, trebuie să suporte consecinţele.

„Am avut parte de o denigrare nejustificată şi gratuită, mascată de specificul Sărbătorilor de Iarnă, în cadrul festivităţilor de final de an. Au fost făcute urături pe o scenă improvizată din cadrul Amfiteatrului TCM 2, fiind inserate texte cu caracter ofensator şi calomnios la adresa mea, texte ce nu-şi aveau locul într-un mediu academic“, a menţionat cadrul didactic în cererea adresată Judecătoriei Iaşi.

 

Deranjat de versurile „bobocilor“

Cadrul didactic a adăugat că, din cauza acelei urături, acum se simte umilit faţă de colegi, dar şi faţă de studenţii săi. Mai mult, acesta a subliniat faptul că nu a consumat băuturi alcoolice înainte de a veni la cursuri, că nu a urcat niciodată băut la volan, că nu hărţuieşte studentele şi că nu are probleme de ordin psihic, aşa cum se sugera în urăturile incriminate.

„Nu îmi imaginez care a fost raţiunea pentru care am fost acuzat de hărţuirea studentelor. Nicio studentă nu a intrat vreodată în cabinetul meu neînsoţită. Consider că această formă de manifestare a libertăţii de opinie, dusă la extrem de pârâţi, mi-a afectat onoarea şi demnitatea profesională“, a afirmat Constantin Cărăuşu, care a adăugat că cei doi studenţi nu au avut de „suferit“ în privinţa notelor pe care le-au primit la cursurile sale.

 

„A fost un simplu pamflet!“

 

Scandal comic la TCM Iaşi

 

Unul dintre cei doi studenţi vizaţi de acţiunea formulată de cadrul didactic, Ioan Grigoraş, a rămas surprins să audă că profesorul său l-a acţionat în judecată. „Nu ştiu despre ce este vorba. Poftim?! Uau! Cum să ne dea în judecată?!… Păi, i-am spus şi după aceea, chiar imediat după urătură, că a fost vorba despre un simplu pamflet! Am mers la el şi chiar eu i-am dat hârtia pe care era scrisă urătura… Nu înţeleg…“, a spus Ioan Grigoraş, vădit şocat de vestea dată de reporterii 7EST.

Acesta a adăugat că totul a fost făcut în spirit de glumă şi că, la facultatea respectivă, astfel de urături la final de an reprezintă o tradiţie: „Din câte ştiu eu, este o tradiţie ca, în urăturile studenţilor de final de an, să se facă glume pe seama unora dintre profesori…“

Celălalt student vizat de acţiunea formulată de conferenţiar, Iulian Corbu, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere.

 

Conţinutul urăturilor

Reclamantul a depus la dosar nu doar înregistrarea audio-video a festivităţii de final de an, ci şi o transcriere a urăturilor de care a fost deranjat.

Potrivit acestuia, urătura spusă de Iulian Corbu a avut următorul conţinut: „Aho, aho, studenţi ACAR, / Cartea să o lăsaţi / Şi-ncepeţi să vă distraţi. / În fiecare seară / De joi, prezent, cavaler, / Laptop-ul îl aducem / Filme seara să vedem. / El – în faţă, noi – în spate / Adormim seara, la 7.00. / Un curs de 14 zile / Şi-atunci vorbeşte fără oprire… / De Cărăuşu noi vorbim, / Mare degustător de vin / Are ceasul aurit, / Gulerul cămăşii-ndoit, / Engleza o stâlceşte / Când Excel-ul îl porneşte. / Ochelari pe nas el poartă, / Laptop-ul – cu tot cu geantă. / Munceşte fără oprire, / Sarcina duce la-ndeplinire / Şi… ne-a învăţat, / Cărăuşu-i «prof» bazat. / Acu’, la sfârşit de an, / Vă «ur» pentru un ban / Sau un păhărel de vin, / Ca la anul să mai vin! / Trageţi roata, măi, flăcăi / Şi sunaţi din zurgălăi! / Hăi, hăi!“

 

Citește și IGS, cu un pas în groapă. Angajaţi lăsaţi fără salarii în „războiul Nadolu – Adăscăliţei“

 

Ce a recitat celălalt pârât

Reclamantul a prezentat şi urătura recitată de către celălalt student, Ioan Grigoraş: „Mititel şi grăsunel, / Parcă e un brotăcel! / Toată ziua-i merge capul / La băut şi la pus pe-altu’ / Să-i spună ce e Word, / De parcă ar fi robot / Şi, dacă-i spui o glumă bună, / Te bate la cap o lună / Să mai vii şi sâmbăta / Că atunci e practica! / La glume şi la spus rime, / Cărăuş s-a pus pe tine! / Când predă se uită-n dreapta, / Fix acolo unde-i fata! / O zăreşte şi îi spune: / «Domnişoară, hai cu mine!» / Cel mai sexi, cel mai bun / Profu’ ăsta e nebun / C
ă gândeşte în aşa hal / În al şaizecilea an. / Visul lui s-a terminat, / Două palme el şi-a dat, / Ca să se dezmeticească, / Că este acum în ceaţă! / Şi cu bune, şi cu rele / Eu îmi iau: «La revedere!» / Pe nebune, nu pe bune, / Eu îţi zic acum pe nume: / «Cărăuşule, măi, tată! / Să nu mă laşi cu restanţă!»“

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments