ȘOC! Vasile Astărăstoae şi-a dat demisia din funcţia de rector al UMF Iaşi

0
96

Decizie radicală luată în această după-amiază de rectorul UMF Iași. Vasile Astărăstoae s-a hotărât sî demisioneze, anunță Ziarul de Iași.

 

Astărăstoae a precizat că el a luat hotărârea de a demisiona din funcţia de rector încă de pe data de 1 august 2014, când a primit sentinţa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după procesul cu ANI în care a fost acuzat de conflict de interese. Totuşi, Astărăstoae a preferat să aştepte până acum, anul acesta fiind an electoral.

 

Interimatul va fi asigurat de Dragoş Pieptu. El a ocupat funcţia de prorector din 2008. Este doctor, specializat în chirurgie. În luna mai va începe campania electorală la UMF pentru desemnarea unui nou rector. Astărăstoae nu a precizat pe cine va susţine pentru această funcţie. El şi-a trimis decizia la Ministerul Educaţiei şi va primi un răspuns în termen de 30 de zile.

 

Astărăstoae rămâne membru în Senatul Universităţii, fiind ales cu 79,5% din voturi. „Poate mulţi dintre dumneavoastră nu aţi observat, dar eu am candidat pentru Senatul universităţii şi, fiind trei candidaţi pe acel loc, am obţinut 79,5% din voturi. Ceea ce pentru mine a fost un mesaj foarte clar că această comunitate respectă tot ceea ce am făcut până în prezent. În aceste condiţii, spre marea bucurie a prietenilor mei de la ANI, intru într-o stare de incompatibilitate. Nu poţi să fii şi rector şi nu poţi să fii în acelaşi timp şi membru al Senatului. Aşa spune legea educaţiei naţionale. Şi am luat decizia de a opta pentru funcţia de membru în Senatul universităţii”, a subliniat Vasile Astărăstoae.

 

Pe de altă parte, DNA a infirmat astăzi începerea urmăririi penale împotriva sa. “Nu a fost începută urmărirea penală împotriva domnului Vasile Astărăstoae, acesta neavând calitate de suspect sau inculpat în vreun dosar”, ne-a spus Livia Săplăcan.

 

Joi seară, portalul de ştiri Hotnews a prezentat în exclusivitate informaţia privind începerea urmăririi penale împotriva lui Vasile Astărăstoae, pentru abuz în serviciu, după ce acesta, în calitate de rector UMF, a refuzat să pună în practică o hotărâre definitivă a Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, prin care a fost declarat vinovat pentru conflict de interese.

 

Lumea medicală şi universitară din Iaşi a fost zguduită la sfârşitul săptămânii trecute de un imens scandal. Trei doctori, profesori universitari în cadrul UMF Iaşi, au fost acuzaţi de luare de mită, iar unul dintre ei chiar de tentativă de viol.

 

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments