Ţara în care anual apar 90 de biserici noi. Cum reacţionează preoţii în timp ce românii se plâng ca nu au şcoli şi spitale

0
94

Bisericile se înmulţesc, uneori peste nevoile credincioşilor. În Sibiu, două lăcaşuri sfinte vor fi construite în incinta unor unităţi militare.

Potrivit unei hotărâri de Guvern, terenurile au trecut din administrarea armatei în grija Mitropoliei Ardealului. Pe lângă ele, enoriaşii spun, că ar avea nevoie, de grădiniţe şi parcuri. Iar în Dambotiva, banii atribuiţi anul acesta bisericii, de la bugetul local, a născut discuţii aprinse.

Două milioane de lei au decis consilierii judeţeni din Dâmboviţa să aloce anul acesta pentru biserici. 200.000 de lei vor merge numai pentru renovarea sediului Arhiepiscopiei din Târgovişte. Unii aleşi acuza că fetele bisericeşti ar fi umflat devizele prezentate în comisia de buget.

„Sunt foarte mulţi bani alocaţi pentru arhiepsicopie în judeţul Dâmboviţa atâta timp cât pentru şcoli şi alte categorii sociale nu sunt deloc. Ar trebui cineva să se uite pe expertiză tehnică, pe consultanta, nu poţi să pui nişte preţuri care n-au acoperire, sume mari. Aşa au făcut”, a spus Dragoş Paraschiv, consilier judeţean, Dâmboviţa.

Biserica respinge acuzaţiile.”Nu este adevărat, noi lucrăm cu firme specializate, astea sunt preţurile”, a replicat preot Marian Puiescu – purtător de cuvânt pentru Arhiepiscopia Târgovişte

În Dâmboviţa sunt 350 de biserici, alte câteva zeci sunt în construcţie iar o parte din banii de la buget ajung la ele. În acelaşi timp, o şcoala generală nouă şi modernă din comună Pietrari nu este folosită de patru ani pentru că nu sunt bani pentru centrala.

„Ar fi nevoie de 200 de mii de lei, toată primăria, toată comunitatea nu are această sumă”, a spus Eugen Ciubotariu, profesor Scoala Pietrari, jud.Dâmboviţa

Departe de această problemă, Mitropolitul Ardealului susţine că sunt prea puţine lăcaşuri de cult. „Calculând spaţiile pe care le avem şi chiar dacă pui doi sau trei pe metrul pătrat eu cred că ne-ar mai trebui vreo 20 de biserici, 30. Suntem acuzaţi că facem mai multe biserici decât şcoli. Copiii la şcoală nu-i dăm noi. Statul este dator să facă spitale şi să acorde asistenta socială, asistenta medicală.”

Enoriaşii din Sibiu, unde se vor ridica două biserici noi, spun că biserica ar fi putut ajuta cu aceşti bani comunitatea pentru alte proiecte. Mai ales că una dintre ele va apărea la nici 500 de metri de o altă recent inaugurata. „Şi biserica are un rol şi un rost, dar cred că sunt suficiente”, spune o localnică.

„Nu văd de ce să se mai construiască încă o biserică! Grădiniţa e una sau două în tot cartierul!” s-a plâns un bărbat.

În România, conform secretariatului de stat pentru culte există peste 18000 de biserici din care 70% ortodoxe. La ultimul recensământ 18 milioane de oameni şi-au declarat religia. 3 sferturi dintre ei sunt ortodocşi.

Fiecărei biserici îi revin 1000 de enoriaşi, în timp ce un medic de familie, are grijă de 2000 de pacienţi. Anual, apar în România 90 de biserici noi.

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments