Ucraina renunță la termenii sovietici de „Ziua Victoriei” și „Apărarea Patriei”

0
80

În timp ce Rusia pregătește ceremonii fastuoase în luna mai, prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Ucraina renunță la termenii sovietici de „Ziua Victoriei” sau „Apărarea Patriei”, scrie KP.ru, citat de independent.md.

 

Astfel, pe 8 și 9 mai 2015, Ucraina va marca „Zilele comemorării și reconcilierii” și „Împlinirea a 70 de ani de la încheierea războiului în Europa”.

Mai mult decât atât, Ministerul ucrainean al Educației va lua măsurile necesare ca și în manualele școlare să fie introduse modificările de rigoare.

Totodată, termenul „Război pentru eliberarea Patriei”, introdus în perioada sovietică și folosit astăzi inclusiv de Republica Moldova va fi exclus.

 

„Termenul ‘eliberare’ ar însemna libertate, ori, în 1944, Ucraina nu a devenit un stat liber. Odată cu izgonirea naziștilor Ucraina nu a devenit liberă, ci a intrat sub jugul rusesc, care a dus la represiuni masive și deportări. Poporul ucrainean și-a obținut libertatea și independența abia în 1991, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice”, se arată într-un proiect propus de oficialii ucraineni.

Amintim că, în perioada 8-9 mai, la Moscova, sunt preconizate ceremonii fastuoase, prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Cu această ocazie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a invitat la Moscova majoritatea liderilor importanți din coaliția anti-hitleristă. Totuși, până acum, doar dictatorul nord-coreean Kim Jong-un și președintele chinez, Xi Jinping, au acceptat invitațiile.

 

În același context, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a propus în Parlament o inițiativă legislativă prin care 2015 urmează să fie declarat drept „Anul Veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei”.

Totodată, comuniștii propun în mai organizarea unor ceremonii ample prin care să fie „aniversată” „victoria împotriva fascismului.

 

 

 

(Sursa: independent.md)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments