Un exemplar din Magna Carta, descoperit în Marea Britanie, a fost evaluat la 13,4 milioane de euro

0
47

O ediţie a documentului istoric englez Magna Carta, datând din perioada anului 1300, care a instituit domnia statului de drept, a fost descoperită în arhivele unui consiliu local din Marea Britanie, fiind evaluată la circa 13,4 milioane de euro, scrie theguardian.co.uk.

Găsirea acestei versiuni a documentului istoric care a stabilit principiul statului de drept, în fişierele departamentului de istorie al consiliului districtului Kent, a fost descrisă drept o descoperire istorică foarte importantă.
   
Documentul era în arhivele păstrate la Maidstone, dar care aparţin oraşului Sandwich.
   
„Este o descoperire fantastică şi apare în săptămâna în care patru alte versiuni cunoscute ale documentului au fost expuse în Parlamentul britanic”, a declarat profesorul Nicholas Vincent de la University of East Anglia, care a autentificat documentul istoric.
   
„Aceasta este o veste fantastică pentru Sandwich, care ajunge astfel pe lista scurtă de oraşe şi instituţii care deţin o ediţie din 1300 a Magna Carta”, a spus profesorul britanic.
   
Potrivit lui Nicholas Vincent, faptul că oraşul Sandwich deţine propriul exemplar din Magna Carta susţine teoria potrivit căreia documentul a fost emis în mai multe exemplare de cât se credea anterioar, către 50 de oraşe importante şi porturi, iar recenta descoperire oferă speranţa că mai multe exemplare vor fi descoperite.
   
În prezent, la nivel mondial, există doar 24 de exemplare cunoscute ale documentului istoric.
   
Profesorul Vincent, care este un expert în istorie medievală, a declarat că exemplarul Magna Carta de la Sandwich ar putea valora până la 10 milioane de lire sterline (13,4 milioane de euro, n.r.). Aceasta ar fi valoarea maximă, documentul fiind afectat, de-a lungul timpului, de intemperii şi condiţii improprii de păstrare.
   
Documentul a fost descoperit de arhivarul Mark Bateson, la sfârşitul lunii decembrie, cu puţin timp înainte de aniversarea a 800 de ani de la emiterea documentului de către regele John of England (Ioan Plantagenetul sau Ioan fără de ţară, care a domnit în perioada 6 aprilie 1199 – 19 octombrie 1216, n.r.).
   
Magna Carta a fost descoperită când Bateson a fost rugat să caute o copie a documentului „Charter of the Forest” (Carta de Foresta). Bateson a descoperit cele două documente, iar valorea la care este evaluată Magna Carta provine din faptul că documentul conţine şi o versiune a Carta de Foresta, în lume existând doar încă un astfel de exemplar dublu, păstrat la Oriel College în Oxford.
   
Oraşul Sandwich nu doreşte să vândă documentul, ci intenţionează să îl folosească în scopuri turistice.
   
Cele patru prime ediţii cunoscute ale Magna Carta, datând din 1215, sunt una de la catedrala Salisbury, una de la catedrala Lincoln, iar alte două păstrate la British Library.
   
Cele patru documente au fost expuse public timp de o singură zi, la Parlamentul britanic, unde au putut fi văzute de 2.015 persoane alese prin tragere la sorţi.
   
„Magna Carta a stabilit principiul statului de drept şi al egalităţii în faţa legii. De 800 de ani suntem influenţaţi de conţinutul său şi rămâne unul dintre cele mai importante documente politice la nivel mondial, ţări precum Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă şi Canada prezentând constituţii cu influenţe clare din Magna Carta”, a declarat baronesa D’Souza, preşedinte al Camerei Lorzilor din Parlamentul britanic, în legătură cu expoziţia dedicată documentului istoric.
   
Documentul evaluat la 13,4 milioane de euro a fost emis de regele Edward I în anul 1300 şi este versiunea finală a Magna Carta. O parte dintre clauzele menţionate în acest document sunt încă în vigoare. Acestea se referă la apărarea bisericii, protejarea municipalităţii londoneze şi dreptul la un proces cu juraţi.
   
Prima Magna Carta a fost schiţată de Arhiepiscopul de Canterbury şi aprobată de regele John of England pe 15 iunie 1215, cu scopul de a încheia pacea cu un grup de baroni rebeli. Magna Carta a fost rescrisă şi invocată de mai multe ori în anii ce au urmat.

 

 

 

 

 

Sursa: antena3

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments