Un simbol al Iașului, la un pas de dispariție. Casa memorială „Sadoveanu”, abandonată într-un proces nesfârșit de revendicare

0
121

Casa în care scriitorul Mihail Sadoveanu a locuit la Iaşi împreună cu cei 10 copii ai săi se află în pericol de prăbuşire. Tavanul şi pereţii sunt crăpaţi, structura de rezistenţă este grav deteriorată, iar faţada din spatele casei arată ca după bombardament, arată „Ziarul de Iași”.

 

Deşi casa memorială din Copou, situată pe strada care poartă numele scriitorului român, aparţine Muzeului Literaturii Române, reprezentanţii acestuia mărturisesc că nu pot face nimic, deoarece casa se află în proces de revendicare, iar în aceste condiţii nu se poate interveni cu investiţii.

 

Cel care revendică, nu doar casa, ci toată moştenirea lui Sadoveanu este nepoata Smaranda Caterina Herfurt, singura moştenitoare, stabilită în Bucureşti. Mandatarul său în acest proces este fiul său, strănepotul lui Sadoveanu stabilit în prezent în Olanda.

 

Foto: Ziarul de Iasi

Urmaşii doresc fostul domeniu pe care în prezent sunt clădirile şi terenurile Agronomiei şi drepturile de autor pe volumele care se vor reedita.

 

Procesul durează de mai mulţi ani, însă cea care are de suferit este însăşi amintirea scriitorului, deoarece tot ceea ce ne aminteşte de Sadoveanu se află în această casă cu turn, unde toate obiectele expuse aparţin scriitorului.

 

„Casa se află într-o stare de degradare avansată, are nevoie de lucrări de consolidare, peste tot sunt crăpături, însă nu putem face nimic din cauza acestui proces, prin care strănepotul revendică tot ce a avut Sadoveanu. Nu ştim cât va dura acest proces, dacă va fi sau nu câştigat, însă cert este că această casă are nevoie de intervenţii cât mai curând“, povesteşte Lăcrămioara Balint, muzeograf.

 

Citește mai mult AICI

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentAre România bani pentru tratamentul Hepatitei C? 5.000 de ieșeni așteaptă MEDICAMENTUL-MINUNE
Articolul următorUn român, PROFESORUL ANULUI în Olanda. Metoda sa de predare i-a uimit pe toți
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments