Peste 9% dintre români ţin tot Postul Paştelui, potrivit statisticilor. Majoritatea oamenilor susţine că nu se poate abţine de la mâncărurile “de dulce”, dar există şi multe voci care spun că regimul pentru aceste 48 de zile este destul de costisitor.
Pieţele sunt pline în această perioadă de verdeţuri şi de legume. Ţăranii s-au pregătit pentru Postul Paştelui şi au scos deja primele producţii din solare, astfel că acum pe tarabe găseşti munţi de salate proaspete, ridichi, ceapă verde şi spanac. Numai că nu toţi îşi permit să le cumpere marfa. Pensionarii, în special, spun că preţurile la legumele de sezon din pieţe sunt mari. “Spanacul este 8 lei kilogramul şi chiar 10 lei, ăla mai frumos. Escump”, ne-a spus ieri Petra Muşat, o bucureşteancă de 72 de ani.
Bolnavii să fie atenţi la regim
Femeia are o pensie mică, dar pentru că ţine mereu Postul Paştelui şi-a făcut provizii încă de toamna trecută: “Ţin post cu ce-am păstrat de astă-toamnă. Am proviziiile mele: zacuscă, murături şi o să mai cumpăr cartofi, că sunt mai ieftini”, ne-a mai zis femeia.
De cealaltă parte, comercianţii pun preţurile pe seama costurilor mari de producţie pe care le au. În timp ce Biserica spune despre hrana vegetală că pune organismul într-o anumită predispoziţie pentru rugăciune şi pentru priveghi, medicii atrag atenţia persoanelor cu probleme de sănătate care vor să postească să fie prudente.
Sursa: libertatea