Victor Ponta: Guvernul şi FMI nu s-au înţeles pe tema preţului la gazele naturale

0
59

Cele două instituţii au cerut creşterea abruptă a preţului la gaze pentru populaţie şi CET-uri din aprilie şi restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, a anunţat premierul Victor Ponta.

El a precizat că, în aceste condiţii, nu va fi semnată o scrisoare de intenţie şi că discuţiile pe aceste două puncte de divergenţă vor continua în aprilie, acordul rămânând însă în vigoare. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au cerut ca liberalizarea preţului la gaze să fie aplicată din luna aprilie pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET-uri), cu o creştere a preţului la gaze catalogată drept „abruptă” de către şeful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh.

Executivul a respins această solicitare, considerând-o nesustenabila, cu argumentul că populaţia şi CET-urile nu pot suporta o astfel de creştere din aprilie. În privinţa companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, FMI şi CE au cerut restructurarea „masivă şi radicală” a acestora, Guvernul fiind însă de părere că o astfel de restructurare nu ar salva industria de profil, ci, dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanţa acestui sector.

Sinteza declaraţiilor lui Victor Ponta:

„Foarte multe dintre obiectivele României din noul acord aflat în derulare au fost îndeplinite. Avem cea mai stabilă şi predictibila economie din regiune.

Au rămas două puncte asupra cărora nu avem acord. Continuarea agendei de liberalizare a preţului la gaze. Liberalizare înseamnă creştere. Au rămas încă în piaţa reglementată consumatorii casnici. Solicitarea delegaţiei FMI se referea la o creştere abruptă în aprilie – pe care noi nu o considerăm sustenabila.

Al doilea punct asupra căruia nu ne-am înţeles se referă la viitorul industriei producătoare de energie pe bază de cărbune. Solicitarea lor este cea a unor restructurări masive şi radicale, care din punctul nostru de vedere nu salvează industria. Nu vom accepta măsuri prin care acest sector esenţial pentru siguranţa energetică să dispară.

Pe aceste două puncte pe care nu avem un acord a rămas că, în aprilie, să prezentăm cum credem noi că este bine să facem. Că preţul la gaze să nu mai crească, iar ca industria de energie pe cărbune să aibă o perspectivă de salvare. Aceste două puncte urmează să le discutăm în aprilie”, a spus Ponta.

 

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments