VIDEO. Cum au furat mafioții ruși 20 de milioane de dolari de la americani, spălându-i în Republica Moldova

0
81

”Ruşii au furat o sumă imensă de bani de la un investitor american, iar avocatul acestuia Magnitsky a fost asasinat de ruşi. Din suma furată de la Magnitsky, 20 de miliarde de dolari au fost spălate prin Republica Moldova în 2014. Nişte indivizi au spălat o sumă de 3,5 ori mai mare decât PIB-ul propriului stat şi totul s-a făcut cu implicarea directă a justiţiei moldoveneşti”, a afirmat George Scarlat, expert afiliat Fundaţiei Universitare a Mării Negre în cadrul conferinţei ”Contra-maidan la Chişinău”, transmite Epoch Times.

Despre corupţia din Republica Moldova

Corupţia ameninţă stabilitatea şi credibilitatea Republicii Moldova. Cum se spală bani în R.M? E foarte simplu. Două firme ruseşti inventau un litigiu între ele şi se prezentau în faţa unui tribunal din Republica Moldova la secţia comercială. Judecătorul decidea în favoarea uneia din părţi iar banii erau trecuţi în contul executorului judecătoresc. Acesta trimitea banii în contul clientului care a câştigat, în nişte off-shore-uri la Londra. Apoi banii ajungeau în Letonia şi apoi spălaţi în Rusia. Un asemenea spaţiu de banditism ex-sovietic este greu de acceptat în Europa.

Din cauza unei licitaţii cu fonduri europene care a fost contestată, guvernul Leancă a fost obligat să mute administrarea fondurilor europene de la Cancelaria de stat a guvernului la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Este un fapt fără precedent care arată magnitudinea corupţiei.

 

 

 

Despre Banca de Economii:

Acolo s-au tras toate semnalele de alarmă. S-a sesizat procuratura generală şi toate autorităţile cu competenţe juridice, dar nu s-a sesizat nimeni cu privire la activele toxice sau la banii furaţi.

R.Moldova nu are acord cu FMI tot din cauza situaţiei de la BEM. Dacă nu se face reforma în justiţie, Moldova nu are nicio şansă. Comisarul european pentru extindere Johannes Hahn a arătat că reforma în justiţie este prioritatea. Recent însă reprezentantul UE a anunţat că se vor diminua fondurile UE pentru reforma justiţiei în R.Moldova, cele 60 de milioane de euro.

 

Despre relaţia Bucureşti-Chişinău:

România rămâne cel mai mare donator din R.M, chiar dacă cei de acolo nu sunt foarte încântaţi şi încearcă să prezinte acest lucru altfel prin statistici.

România trebuie să schimbe abordarea de până acum pentru ca fondurile nici nu ajung exact unde trebuie şi ne mai aduc şi prejudicii de imagine. Guvernul Tăriceanu l-a anunţat pe guvernatorul regiunii găgăuze în 2006 că i-au trimis 100.000 de dolari ca ajutor de urgenţă pentru combaterea secetei care a calamitat regiunea, iar aceşti bani au fost furaţi.

MAE român este foarte competent în alocarea asistenţei pentru dezvoltare (ODA). Noi ca ţară membră a UE trebuie să alocăm o cotă pentru ţări în curs de dezvoltare. MAE vrea să facă o Agenţie de dezvoltare a României, aşa cum este USAID în SUA. Banii româneşti ar urma sa fie administraţi în străinătate de o agenţie românească. Acum neavând aşa ceva, dăm banii OSCE sau Agenţiei germane de dezvoltare să-i cheltuie.

 

Cred că alocarea de fonduri româneşti pentru R. Moldova trebuie asigurată în mare măsură de români, eventual de Agenţia de dezvoltare pe care o va înfiinţa MAE pentru ca să nu mai lăsăm banii pe mână localnicilor. În al doilea rând, acest ajutor trebuie condiţionat de corectitudine şi reforme.

Guvernul României a transferat celui de la Chişinău 25 de milioane de euro pentru reabilitarea şi repararea de grădiniţe. A fost un scandal politic. Deşi la Chişinău trăieşte o treime din populaţie, din cele 25 de milioane s-au alocat pentru capitală doar 87.000 de euro, o sumă absolut ridicolă.

 

 

(Sursa: epochtimes-romania.com)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments