VIDEO. Vladimir Putin: „Kievul, umilit şi înfrânt de foşti mineri şi şoferi de tractor”. Ce spune despre un război cu Ucraina

0
103

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că un război cu Ucraina este „improbabil”, într-un interviu acordat televiziunii ruseşti,relatează BBC.

Putin a fost întrebat în acest interviu dacă există o ameninţare reală de război, având în vedere situaţia din estul Ucrainei. „Cred că un astfel de scenariu apocaliptic este improbabil şi sper că nu se va întâmpla vreodată”, a declarat el.  Putin a declarat că dacă acordul de la Minsk va fi implementat, estul Ucrainei se va „stabiliza gradual”. „Europa este interesată de acest lucru la fel ca Rusia. Nimeni nu vrea un conflict la marginile Europei, mai ales un conflict armat”, a declarat el.

Preşedintele rus a declarat, de asemenea, că în opinia sa calea către pace în Ucraina este clară şi anume că înţelegerea încheiată la Minsk să fie implementată. El a subliniat că acordul a fost susţinut de Consiliul de Securitate al ONU, iar acest lucru contează pentru Moscova. Preşedintele a subliniat, de asemenea, că acesta conferă mai multe competente zonelor estice ale Ucrainei, controlate în prezent de rebelii susţinuţi de Rusia.

În ceea ce priveşte invadarea Rusiei de către Ucraina, Putin a contestat că a mobilizat trupe pentru a ajuta rebelii. El susţine că Kievul a pretins acest lucru pentru a-şi ascunde umilinţă de a fi înfrânt de foşti mineri şi şoferi de tractor.  El a fost la fel de sever şi în ceea ce priveşte Crimeea, pe care Rusia a anexat-o anul trecut, sfătuindu-l pe preşedintele ucrainean să se concentreze pe salvarea ţării de la colapsul economic, în loc să promită că va lua peninsula înapoi.

Liderul rus a afirmat, de asemenea, că acordul de la Minsk a devenit un „document legal internaţional” după aprobarea de către Consiliul de Securitate al ONU al rezoluţiei ruse care îl susţine. Săptămâna trecută, acordul a fost pus în pericol de capturarea de către rebeli a Debalţeve, un oraş strategic important.

Ambele părţi au la dispoziţie două săptămâni pentru a-şi retrage artileria şi tancurile de pe linia de front şi ambele au fost de acord la sfârşitul săptămânii să înceapă retragerea armamentului greu în scurt timp. Dar luni, armata ucraineană a declarat că rebelii nu au încetat focul, şi prin urmare, îi este imposibil să îşi retragă armamentul greu.

Aproximativ 5.700 de persoane au murit şi cel puţin 1,25 de milioane şi-au părăsit locuinţele de la începutul conflictului, în 2014. Guvernul ucrainean, liderii occidentali şi NATO susţin că sunt dovezi clare că Rusia ajuta rebelii cu armament greu şi militari. Experţii independenţi susţin acuzaţiile, în timp ce Moscova neagă, insistând că toţi ruşii care luptă alături de rebeli sunt „voluntari”.

 

 

Serghei Lavrov: SUA destabilizează Orientul Mijlociu şi alimentează extremismul pentru a domina lumea

Statele Unite încearcă să creeze „anarhie” în Orientul Mijlociu, alimentând extremismul pentru a exercita dominaţie asupra întregii lumi, a acuzat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în Consiliul de Securitate ONU, primid o replică similară din partea ambasadorului american, Samatha Power. Serghei Lavrov a menţionat raidurile aeriene efectuate în Siria de o coaliţie internaţională coordinată de SUA, intervenţia americană în Irak (lansată în 2003) şi operatiunule aeriene în Libia (în 2011), acuzând Washingtonul că încalca „principii fundamentale” ale Cartei ONU.

„Toate aceste acţiuni sunt încercări de dominare a lumii, reacţionând peste tot şi utilizând forţa militară în mod unilateral pentru a atinge interesele proprii”, a afirmat Lavrov, potrivit Russia Today, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU pe tema păcii şi securităţii.  „Toate aceste acţiuni au adus anarhia şi instabilitatea în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii, creând terenul propice pentru amplificarea extremismului”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

În replică, ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a criticat Rusia pentru blocarea acţiunilor Consiliului de Securitate ONU împotriva regimului din Siria şi pentru antrenarea rebelilor separatişti din estul Ucrainei, potrivit ABCNews.Controversatul istoric american Webster Tarpley a afirmat sâmbătă că Statele Unite au creat grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Siria, folosind combatanţii sumiţi că „armată secretă americană” pentru destabilizarea regiunii Orientul Mijlociu.

„Grupul terorist Stat Islamic este o armată secretă a Statelor Unite, iar liderul organizaţiei, Abu Bakr al-Baghdadi, este un prieten apropiat al senatorului republican american John McCain”, a spus Webster Tarpley, potrivit agenţiei iraniene IRNA. O coaliţie internaţională formată din zeci de ţări şi coordonată de Statele Unite efectuează raiduri aeriene împotriva poziţiilor din Irak şi Siria ale organizaţiei teroriste Stat Islamic.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments