Se spune că oamenii înţelepţi învăţa din greşelile altora în vreme ce persoanele obişnuite învăţa din propriile greşeli. Iată câteva dintre greşelile pe care le-au făcut unii oameni la 30 de ani. Indiferent că ai ajuns la această vârstă sau mai ai câţiva ani până la împlinirea ei poţi învăţa multe lucruri din aceste decizii nefericite luate de alţi.
1. Ar trebui să…
La vârsta de 30 de ani simţi presiunea socială mai puternic decât oricând, însă nu lasă aceste „ar trebui” să te tragă înapoi. Poate că eşti, în mod constant, îngrijorat în legătură cu faptul că ar trebui să ai o casă, ar trebui să ai copii, ar trebui să fii căsătorit/a sau ar trebui să ai o carieră de succes.
Renunţă la toate aceste aşteptări şi trăieşte viaţa care te face fericit/a. Nu ar trebui să simţi că ai dat greş doar pentru că viaţa ta a deviat de la normă – ai o singură viaţă şi ar trebui să o trăieşti aşa cum îţi place.
2. Să nu petreci timp cu părinţii
Un regret des întâlnit la oamenii care au împlinit 30 de ani este faptul că nu au petrecut mai mult timp alături de părinţii lor când aceştia erau suficient de tineri pentru a putea participa activ. Plăceri simple precum o plimbare, o călătorie sau chiar o conversaţie pot fi mai greu de făcut odată ce părinţii tăi îmbătrânesc.
3. Să pui munca pe primul rând
Dacă pui munca pe primul loc în viaţa ta vei regreta asta mai târziu. Petrecerea timpului cu oamenii pe care îi iubeşti sunt momente preţioase iar banii şi evoluţia profesională nu se pot compara nicicând cu ele.
4. Să petreci timp în negativitate
Iar tu care credeai că oamenii negativi vor dispărea din viaţa ta când vei împlini 30 de ani. Nu, sigur vor mai fi unii în preajma ta, însă nu-ţi pierde timpul cu ei. Atenţie la oamenii care te fac să nu te simţi bine în pielea ta şi reevaluează relaţiile cu ei. Fii atent şi la timpul petrecut concentrat pe gândurile negative şi pe problemele asupra cărora nu ai niciun control. Renunţă la ele!
5. Să te gândeşti că la 30 de ani eşti bătrân
„Sunt prea bătrân/a pentru asta” poate fi o propoziţie pe care o foloseşti după ce ai împlinit 30 de ani. Vrei să ştii ceva? Nu eşti. Poţi pune pariu că oamenii de 50-60 de ani vor fi de acord cu asta. La 20 de ani lumea era a ta, iar acest lucru este valabil şi astăzi. Asumă-ţi riscuri, trăieşte şi bucură-te de viaţă şi nu pierde niciodată copilul care stă în tine.
6. Să nu te pui pe tine pe primul loc
Poate că îi pui pe toţi ceilalţi pe primul loc în viaţa ta, cu excepţia persoanei tale. Ar trebui să ştii că odată ce te pui pe tine pe primul loc toate celelalte vor merge din ce în ce mai bine. Vei fi o persoană mai bună ceea ce va avea ca efect relaţii mai bune – adică o situaţie în care toată lumea va avea de câştigat.
Când ai grijă de tine ai mai puţine regrete la 30 de ani. Nu vei regreta niciodată dacă te concentrezi pe nevoile tale şi îţi urmăreşti visele.
7. Să nu îţi îngrijeşti mai bine corpul
Asta e un paradox – spui că eşti prea bătrân pentru ceva şi, totuşi, ai o dietă dezechilibrată cu un stil de viaţă din care lipseşte sportul, aşa cum fac cei mai tineri. Este greu să renunţi la ele, însă ar trebui să înveţi să ai grijă de corpul tău încă din tinereţe întrucât mai târziu vei regreta dacă nu faci asta.
8. Să nu-ţi asumi riscuri
Poate că eşti genul de persoană super precaut la această vârstă însă ar trebui să ştii că o astfel de atitudine te trage înapoi. Nu juca mereu la siguranţă şi să trăieşti mărunt.
9. Să nu economiseşti şi să investeşti suficient
Este marele regret al multor oameni care au ajuns la 30 de ani. Cu cât începi să economiseşti şi să investeşti devreme cu atât mai mare va fi recompensa mai târziu, când te pensionezi. Şi dacă nu investeşti la 30 de ani scad şansele să te „pensionezi” la vârsta la care vrei.
10. Să nu călătoreşti suficient
Lumea este la degetul tău cel mic aşa că porneşti într-o călătorie aventuroasă. Nu amâna acest proiect pentru că pe măsură ce îmbătrâneşti îţi va fi din ce în ce mai greu să călătoreşti.
11. Să-ţi pese prea mult de ce cred ceilalţi
Se pare că indiferent de vârsta oamenii se îngrijorează de ce cred alţii despre ei. Nu-ţi irosi timpul cu acest obicei nefolositor. Nu investi timp şi energie îngrijorat de ce ar putea gândi despre tine unul sau altul, persoane cărora nu le pasă de tine. Cei cărora le pasă de tine te acceptă aşa cum eşti.
Sursa: sfatulparintilor