5 lucruri ciudate pe care trebuie să le știi despre somn

0
90

Toţi oamenii îl practică – din ziua în care se nasc până în clipa în care mor – şi este unul dintre lucrurile la care nu se gândesc prea mult. Până la sfârşitul vieţii, oamenii petrec aproximativ o treime din ea dormind. În opinia lui Thomas Edison, somnul este o pierdere de timp.

Toatele animalele au nevoie de somn pentru a funcţiona corespunzător. Indiferent că este vorba despre oameni, despre care se crede că au nevoie de opt ore de somn pentru a fi plini de energie, sau de girafe, spre exemplu, care nu au nevoie de mai puţin de două ore de odihnă pe zi, somnul este cu adevărat ciudat.

    1.Paralizia în timpul somnului stă la baza multor legende

Acest fenomen are loc atunci când oamenii se trezesc brusc şi nu pot să se mişte aflându-se la graniţa dintre somn şi lumea conştientă. De multe ori, persoanele acestea se trezesc cu senzaţia că nu sunt singuri în cameră; unele dintre ele au susţinut că au văzut demoni alături de ei. Afecţiunile care interferează cu tiparul obişnuit al somnului, ca de exemplu narcolepsia, pot face ca episoadele de paralizie la trezire să se manifeste şi mai frecvent.

Mitologia are câteva explicaţii legate de acest fenomen. În poveştile europene vinovat pentru paralizie este incubus – un demon zburător. În Brazilia, vizitatorul din coşmar este delfinul roz, în timpul zilei, şi un seducător în timpul nopţii. În Japonia, paralizia este cauzată de vizita unui diavol care îşi orbeşte victimele cu o funie de fier. În Caraibe, spiritele care strangulează oamenii noaptea sunt de fapte sufletele unor copii care murit înainte de a fi botezaţi.

    2.Somnambulismul a evoluat

În trecut oamenii erau îngrijoraţi de faptul că s-ar putea ridica din pat în mijlocul nopţii şi să umble pe stradă în timp ce dorm. Acum activităţile nocturne „ţin” pasul cu tehnologia modernă. Astfel au apărut trimiterea de SMS, sau tremiterea de e-mail-uri în timpul somnului alături de mersul pe stradă. Aşa că dacă ai primit după miezul nopţii un mail bizar, de care persoană care ţi l-a trimis spune că nu are harar, sunt şanse ca ea să spună adevărul.

Acţiunea de a trimite SMS-uri sau de a răspunde la e-mail-uri a devenit o parte integrantă a omului modern aşa că nu este de mirare că unii oameni nu se opresc nici în somn să repete activităţile din timpul zilei.
 
 Stresul şi epuizarea pot creşte şansele de a experimenta astfel de acţiuni. Tocmai de aceea este recomandat că mobilul să fie oprit noaptea şi undeva mai departe de pat. Trebuie spus că somnambulismul interferează cu somnul adânc. Ceea ce înseamnă că tei vei trezi obosit a doua zi dimineaţă, iar epuizarea nu face decât să crească riscul să experimentezi din nou astfel de activităţi nocturne.

    3.Număratul oilor nu funcţionează

Dacă nu poţi să adormi seara sunt şanse mari ca diverşi colegi să te sfătuiască să începi să numeri oi pentru că Moş Ene să te viziteze. Ideea de a număra oi îşi are originea în antichitate – când se practică intens oieritul. Pe atunci, în timpul nopţii ciobanul era îngrijorat că vreun prădător i-ar putea răpi mioarele, aşa că din când în când îşi numără animalele pentru a fi sigur că nu-i lipseşte niciuna. În cele din urmă, pastorul obosit adormea.

Din nefericire însă dacă tu nu poţi să dormi număratul oilor nu va avea acelaşi efect ca şi pentru cioban. Ideea din spatele numărării oilor este să îţi ocupi mintea cu o sarcină monotonă. În acest fel, grijile legate de ce vei face mâine la birou, ori stresul de peste zi vor fi uitate. Problema este ca număratul este atât de plictisitor încât gândurile negative se vor întoarce în ciuda eforturilor tale de a le îndepărta. Mai bine ai încerca să-ţi imaginezi ceva relaxant, activitate în care creierul este un pic solicitat.

   4.Pericolul privării de somn

Lipsa somnului, pe termen lung, poate face ravagii atât asupra organismului, cât şi a creierului. Dacă nu dormi câteva zile la rând, vei începe să ai halucinaţii, tensiunea arterială va creşte, te vei confrunta cu pierderi de memorie, vei fi iritabil şi vei suferi din cauza depresiei.

De privarea de somn, voluntară sau involuntară, poate duce la creşterea în greutate, la momente de pierdere a conştientei şi afectarea, permanenta, a sistemului imunitar. Ba mai mult, s-au auzit de oameni care au murit după ce nu au dormit trei nopţi la rând.

    5.Simţul mirosului scade în timpul somnului

Toţi oamenii ştiu cât de importante sunt detectoarele de fum şi gaze, însă puţin ştiu şi de ce. Ai putea crede că nu ai cum să nu simţi mirosul fumului şi să nu acţionezi în consecinţă pentru stingerea incendiului. Cu toate acestea, abilitatea omului de a reacţiona la mirosuri se schimba atunci când doarme. Mirosul nu trezeşte pe nimeni spre deosebire de zgomotul puternic.

Această teorie a fost verificată de cercetătorii la la Universitatea Brown. Astfel, în cadrul studiului mai mulţi voluntari au fost expuşi la diverse mirosuri în timpul somnului. Rezultatele testului au demonstrat că indiferent de mirosul la care au fost expuşi (de la mentă la fum) participanţi la studiu n-au avut nicio reacţie. În schimb, atunci când aceeaşi voluntari au fost supuşi unor zgomote puternice s-au trezit chiar şi din cel mai adânc somn.

 

 

 

 

Sursa: sfatulparintilor

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments