70 de ani de la deportarea etnicilor germani în URSS. Manifestare de amploare la Timişoara

0
87

Una din cele mai mari drame ale secolului trecut pentru cei care locuiau în România a fost Al Doilea Război Mondial. Iar una dintre consecinţele acestuia a fost, din păcate, deportarea pe criterii etnice.

La Timişoara a avut loc o manifestare de amploare, care a inclus o liturghie episcopală şi dezvelirea primului monument memorial din oraş dedicat uneia dintre cele mai negre file din istoria minorităţii germane din România. Asociaţia Foştilor Deportaţi în URSS a comemorat 70 de ani de la trimiterea a peste 70 000 de etnici germani din România în fosta Uniune Sovietică. Etnicii germani din România au fost forţaţi să presteze muncă silnică în lagărele de muncă sovietice, aşa-numita „muncă reparatorie pentru daunele de război provocate de armata nazistă”, a transmis Ramona Boroşovici de la studioul TVR Timi,oara.

Monumentul a fost realizat din marmură la Rusca Montană din fondurile Asociaţiei Foștilor Deportați şi ale Asociaţiei Şvabilor emigraţi din Banat în Germania.

Ultimii deportaţi s-au întors acasă abia la sfârşitul lui 1949, după cinci ani de muncă depusă pentru „reconstrucţia” statului sovietic.

În România mai trăiesc aproximativ 1.000 de foşti deportaţi, toţi în vârsta de peste 85 de ani.

 

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments