Când carburanţii se scumpesc de la o zi la alta, fiecare leuţ economisit la pompă contează. Click! şi 4tuning.ro îşi dau câteva sfaturi pentru a consuma mai puţină benzină!
1. Semafoarele
Sunt primele pe lista de sfaturi pentru a consuma mai puţină benzină. Multă lume se uită la culoarea roşie a semaforului când e prea târziu şi frânează violent. În oraş, cel mai important este să conduci constant şi să frânezi din timp. Chiar dacă este aglomeraţie, putem vedea destul de uşor cu 50-100 m înainte de semafor dacă este culoarea roşie. Fie că mergem în frână de motor, fie că o scoatem la punctul mort, dar din timp, putem încetini maşina din timp şi frâna uşor. Oricum este roşu, nu are rost să acceleram pentru ca imediat să frânăm.
2. Turaţia motorului
Cu cât turăm motorul mai mult, cu atât consumă mai mult. Iată în continuare încă unul dintre sele mai importante sfaturi pentru a consuma mai puţină benzină. Ideal este să menţinem o turaţie constantă în mers, pe cât posibil sub 2000 rpm. Nu are rost să mergem la drum întins în viteza a 4-a, la 2500 rpm când putem merge la 1800 rpm în viteza a 5-a.
3. Climatizarea
Multe maşini au climatronic ce nu se poate opri, acesta merge mereu. Între alte sfaturi pentru a consuma mai puţină benzină, trebuie însă să fim atenţi ca atunci când nu ne dorim aer rece, să fie apăsat butonul ECON. Cu acest buton apăsat (led aprins) compresorul nu este angrenat, aşadar motorul are sarcina mai mică, deci consum mai redus. Dacă vrem să avem aer condiţionat, nu trebuie să ne speriem de cosumul sporit (cu 1 litru/100 km în plus). Confortul merită „sacrificiul”.
4. Filtre şi consumabile
Un filtru de benzină înfundat îţi va face maşina să consume mult mai mult. Primind benzină mai puţină, vei avea impresia că motorul nu mai trage şi vei fi tentat să accelerezi şi mai tare. Şi un filtru de aer murdar şi înfundat va face acelaşi lucru. Iată un alt indiciu pe lista de sfaturi pentru a consuma mai puţină benzină. Asigură-te că filtrele sunt curate şi schimbate la timp, dacă doreşti să ai un consum redus. Cât despre consumabile, foloseşte numai produse de calitate. Un ulei care nu lubrifiază bine motorul va creşte sarcina şi temperatura, aşadar va creşte şi consumul.
5. Acceleraţia
Printre alte sfaturi pentru a consuma mai puţină benzină, este şi acesta: nu accelera aiurea în trafic! Schimbă vitezele între 2000 şi 2500 rpm, nu mai mult. Şi chiar dacă distanţa este scurtă până la următoarea oprire, nu merge numai într-o viteză mai turat, doar pentru a nu mai schimba şi viteza următoare. Chiar şi pe o distanţă mică poţi merge în toate treptele, pentru a micşora turaţia şi penntru a economisi carburant.
6. Viteza maximă
Dacă doreşti să faci economie de carburant, trebuie să îţi stăpâneşti imboldurile vitezomane. O viteză maximă constantă de 90-100 km/h este perfectă. Nu numai că ţine turaţia motorului în jurul valorii de 2000 rpm, dar la viteza asta motorul nu depune foarte mult efort pentru a combate efectele aerodinamice.
7. Pilotul automat
Condusul constant ţine cu buzunarul. Este unul dintre cele mai importante sfaturi pentru a consuma mai puţină benzină. Aşadar, dacă maşina este echipată cu pilot automat, este musai să îl folosim dacă vrem să facem economii. Pe autostradă, pilotul automat este mană cerească, pentru că păstrează viteza şi turaţia, iar tu poţi interveni numai la depăşiri şi la frânare.
Greutatea scăzută
Tot din cauza sarcinii mari, dar de data aceasta cauzată de o greutate mai mare, creşte şi consumul. Dacă vei merge singur în oraş, vei vedea ca maşina e ceva mai sprintenă, accelerează mai uşor şi frânează bine. Dacă însă maşina e plină cu 5 persoane, lucrurile de schimbă. Simţind o greutate în plus, motorul va necesita mai mult combustibil pentru a depune efortul necesar accelerării.
Presiunea în anvelope
Asigură-te că ai presiune bună în toate cauciucurile. O anvelopă moale va face motorul să tragă mai tare. Mergi periodic la vulcanizare – o presiune în toate roţile te costa 5 lei, cam cât un litru de benzină. Deci merită! Dacă vrei să faci economii, trebuie să ai în vedere aceste sfaturi pentru a consuma mai puţină benzină.
Sursa: click