Adevărul ascuns despre mierea din hypermarketuri! Vezi de unde e mierea importată!

0
80

Cercetătorii din apicultura avertizează că hipermarketurile aduc anumite sortimente de miere din afara Uniunii Europene, un exemplu poate fi şi Argentina, care are plantaţii modificate genetic.

Dr. Cristina Mateescu, director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura, susţine că amestecurile de miere din UE şi din afară UE, care se găsesc pe rafturile hipermarketurilor, provin din ţări precum Argentina, care are plantaţii modificate genetic, dar şi din China.

    „Pe etichete scrie că este amestec de miere din ţările UE, dar nu se specifică din ce tari şi nici faptul ca nemţii şi francezii importa foarte multă miere din Argentina, din China, iar în Argentina au plantaţiile modificate genetic. În plus, amestecul de miere poate fi orice”, ne-a declarat dr. Cristina Mateescu.

Totodată, Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România, condamna procedeele folosite de comercianţi pentru înşelarea cumpărătorilor.

    „Cei de la Albina Carpatină induc în eroare consumatorul prin denumire, pentru că pe etichetă scrie amestec de miere din UE şi din afară UE. Păi, în afară UE nu mai e lanţul carpatic. Un apicultor mi-a spus că cei din China fac şi miere sintetică”, a afirmat Costel Stanciu.

Cum depistam mierea falsificată

Dr. Cristina Mateescu ne spune ca mierea nu trebuie să aibă separări de fază.

 

    „În momentul în care la fund este zaharisita şi deasupra este sirop, este clar că este contrafăcută. Mierea trebuie să fie compactă în uniformitatea ei, să fie densă. Mai concret, trebuie să fie foarte groasă, să nu curgă ca un sirop, pentru că atunci înseamnă că albină a fost hrănită cu sirop de zahăr sau alte siropuri. Mai există şi un test care se poate face foarte simplu, pui miere într-un pahar cu apă şi este naturală dacă vezi că se aşază frumos, păturica peste păturica, iar dacă este falsificată se dizolvă imediat”, a afirmat dr. Cristina Mateescu.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, ing. Ioan Fetea, activitatea direcţiilor sanitar-veterinare şi a protecţiei consumatorilor lasa de dorit.

    „Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Sanitară Veterinară ar trebui să verifice mierea din hipermarketuri şi o să constate că nu se respectă standardele de calitate. Organele de control ar trebui să meargă la raft şi să vadă că nu poţi să pui un borcan de miere pe raft pe care scrie că este de salcâm şi jumătate este cristalizata, iar jumătate este lichidă şi are culori diferite. Asta nu mai este miere de salcâm, pentru ca mierea de salcâm nu se cristalizează”, ne-a precizat ing. Ioan Fetea.

 

 

 

 

 

 

Sursa: sfatulparintilor

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments