Cartofii mov, ultima „drăcovenie” sănătoasă: MĂNÂNCI ȘI NU TE-NGRAȘI

0
556

Tradiţionalii cartofi albi au un concurent mai sănătos, dar de 30 de ori mai scump. Nu numai coaja este colorată, ci şi interiorul legumelor. Foarte lăudaţi pentru calităţile lor, acest tip de cartofi costă 30 de lei kilogramul. Un alt avantaj faţă de cartofii obişnuiţi este producţia mai mare la hectar.

 

Un agricultor ieşean, din zona Paşcaniului, cultivă cartofi mov-albaştri şi  roşu aprins. La început, George P. a început să cultive aceste soiuri pentru sănătatea propriei familii, după care şi-a dat seama că îşi poate creşte veniturile din comercializarea lor. Soiurile cultivate de agricultorul ieşean sunt cartoful mov, Salad Blue, şi cartoful roşu, Highland Burgundy Red, pe care i-a cumpărat din Scoţia, cu 10 euro kilogramul.

 

Proprietăţi antioxidante

„Iniţial nu a fost o idee de afacere. M-am gândit să cultiv aceşti cartofi pentru familia mea, ştiind cât de buni sunt pentru sănătate. Apoi am început să vând surplusul. Aceşti cartofi mov au origini în Anzii sud-americani, fiind cultivaţi de multă vreme în America de Nord. În Europa, ţara în care se găsesc cei mai mulţi cartofi mov este Scoţia. Culoarea neobişnuită a acestor cartofi se datorează conţinutului ridicat de antociani, pigment cu proprietăţi antioxidante. Este acelaşi pigment întâlnit la fructele de pădure, rodie sau varza roşie“, a precizat agricultorul ieşean.

 

Seminţe cumpărate din străinătate

George cultivă de câţiva ani aceşti cartofi, iar seminţele le cumpără din străinătate, deoarece, după a patra generaţie, îşi pierd din proprietăţi.

„În fiecare an cumpăr seminţe de cartofi de calitate «elite». Eu vând generaţia 1 de cartofi şi, de aceea, preţul este poate mai mare decât la alte persoane ce comercializează astfel de cartofi. Şi la unele supermarket-uri se vând astfel de cartofi, dar, acolo, se vând din generaţia a doua, a treia sau chiar a patra. Acestea din urmă sunt inferioare, degenerate. În plus, cei de la supermarket le aplică şi nişte tratamente împotriva încolţirii, ceea ce le alterează din calitate“, ne explică George.

 

Cantitate mare pe metru pătrat

La 100 de metri pătraţi cultivaţi este nevoie de aproximativ 35 de kilograme de seminţe, producţia fiind de aproximativ 350 – 400 de kilograme pe acea suprafaţă. „La aceste soiuri de cartofi mov şi roşii, productivitatea este destul de bună, aproximativ 350 – 400 de kilograme la 100 de metri pătraţi, adică peste media de producţie a cartofilor obişnuiţi. În ceea ce priveşte lucrările specifice, au aceeaşi tehnologie de cultură ca şi cartoful obişnuit şi nu au nicio particularitate de cultură. Aceşti cartofi mov şi roşii, la fel ca orice alt soi, cu excepţia celor dulci (batata), care au o altă tehnologie de cultură, se pot semăna timp de patru ani. După fiecare ciclu de plantare, sămânţa degenerează şi, din al cincilea an, ajungi să scoţi din pământ mai puţin decât ai pus“, a declarat cultivatorul.

 

 

Cea mai mare cerere e din vestul ţării

Din surplusul de cartofi, George vinde cea mai mare parte în zona de vest a ţării, unde el crede că oamenii acordă o mai mare atenţie sănătăţii.

„Surplusul de carofi îl vând în ţară, cu precădere în zona de vest. Acolo, oamenii sunt mai receptivi şi mai atenţi la sănătatea lor, iar aceşti cartofi au unele calităţi curative. Din Iaşi şi din restul Moldovei am avut foarte puţine cereri. Aici, la noi, în Moldova, oamenii sunt mai reticenţi, mai conservatori. Nu ştiu dacă am avut până acum cinci cereri din judeţul Iaşi pentru cartofii pe care îi vând eu. Nu am încercat să vând în străinătate, dar, sincer, mă îndoiesc că cineva din România face acest lucru. Am văzut că mai sunt unii care se laudă că vând în afară, dar nu e aşa simplu cum spun ei“, adaugă agricultorul ieşean.

 

Preţurile, pe măsura calităţilor

Cartofii mov şi roşii nu sunt deloc ieftini, însă agricultorul ieşean dă asigurări că face toţi banii: „Pretul este de 30 de lei pentru un kilogram, iar comanda minimă este de cinci kilograme. Preţul poate părea mare, însă calităţile acestor cartofi sunt pe măsură, iar, când vine vorba despre sănătate, nu cred că se mai uită lumea la bani. Comanda este de minimum cinci kilograme, pentru că, altfel, nu merită să trimit. Transportul se face prin Urgent Curier. Preţul transportului plus ramburs este de 33 de lei, plus 1,3 lei/kg suplimentar.“

Pentru a-şi face reclamă, George are mai multe site-uri de promovare, pagină de Facebook, precum şi anunţuri publicate pe site-uri specializate în vânzări.

 

Citește și Părintele Calistrat: „Dacă Apostolul Pavel avea Internet, toată planeta Pământ era creştină!“

 

Reduc apariţia cancerului şi scad tensiunea arterială

Potrivit specialiştilor, cartofii mov au capacitatea de a preveni nenumărate boli, printre care şi cancerul. Studiile efectuate pe cartofii mov au scos la iveală faptul că antioxidanţii acestor legume duc în timp la scăderea tensiunii arteriale, fără efecte secundare.

Un studiu recent arată că tensiunea arterială a persoanelor care au consumat cartofi mov gătiţi la cuptor, de două ori pe zi, timp de o lună, a scăzut cu 3-4%, fără că acestea să fi luat în greutate. Cercetătorii afirmă că efectul de reducere al tensiunii arteriale se datorează concentraţiei ridicate de antioxidanţi care se găsesc în mod natural în cartofi.

Despre antioxidanţi se ştie că protejează organismul de molecule numite radicali liberi, care pot deteriora celulele sănătoase.

Cartofii mov sunt folosiţi şi în curele de slăbire. În urma unor studii, s-a stabilit că au un conţinut bogat de carbohidraţi şi multe calorii goale, iar un consum de 6-8 cartofi mov pe zi ajută la slăbit, putându-se astfel da jos kilogramele în plus.

 

Pe contul de Facebbok, Podaru a postat o reţetă de cartofi mov cu pulpe la cuptor

Cum se prepară cartofii mov

La fel ca şi celelalte soiuri de cartofi, cei mov îşi pierd din proprietăţle benefice dacă sunt gătiţi cu ulei, unt, margarină sau alte grăsimi. Cea mai bună reţetă are la bază cartofii mov fierţi. Aceştia se pun la fiert cu tot cu coajă şi cu o jumătate de linguriţă de sare. Se curăţă şi, apoi, se pisează uşor. Se poate adăuga o ceapă roşie, sucul de la o lămâie, ulei de măsline şi mărar tocat. Interesant este faptul că, indiferent de modul în care sunt gătiţi, cartofii mov nu îşi pierd pigmentul.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments