Anorexia nervoasă la copii.Cum pot părinţii să preîntâmpine dereglările în alimentaţia celor mici

0
73

„Nu mai vreau să mănânc, pentru că mi-am propus să slăbesc!” Pediatrii sunt extrem de îngrijoraţi când aud de la un copil acesta fraza.

Din nefericire, cei mici pot trece extrem de uşor în extremă. Aşa apare anorexia nervoasă. Cum pot părinţii să preîntâmpine astfel de episoade?

Dumitru Oraseanu, şef secţie pediatrie: „Sunt copii care spun nu mănânc şi am avut recent pentru că şi-au propus să scape de 10-15 kilograme şi atunci fac un grup. Unii dintr ei chiar ajung la o anorezie nervoasă şi nu reuşesc să se redreseze.”

Nu mai vreau să mănânc! Este o frază care îngrijorează orice părinte. Deşi indică o dorinţă a celui mic, nicidecum o boală. Ajutaţi-l şi mergeţi împreună la un consult de nutriţie. Nu vă împotriviţi pentru că îi creşteţi riscul să dezvolte anorexie nervoasă, o afecţiune a psihicului. Medicul îi va stabili un program de pierdere ponderală, care exclude foamea.

Şerban Damian, nutriţionist: „Principală măsură este rearanjarea meselor şi rearanjarea alimentelor. Exemplul e să înlocuieşti dulciurile concentrate cu alte dulciuri mai puţin calorigene, să spunem o prăjitură de casă cu fructe, care are mai puţine calorii decât o prăjitură de cofetărie. Nu mergi pe metoda interzicerii şi trecerii bruşte de la un stil de alimentar la altul mai restrictiv tăindu-i toate surse de plăcere în privinţa alimentaţiei.”

Ideal ar fi să urmaţi împreună aceste reguli. Adevărata problemă a kilogramelor începe cu primii doi ani de viaţă. Părinţii sunt cei care o induc. Ne naştem cu un număr prestabilit de celule grase. Pe parcusul vieţii, greşelile alimentare vor duce la umplerea acestor rezervoare.

Doctor Antonela Burlacu: „Dacă în primii 2 ani de viaţă copilul nu are un comportament alimentar corect, el rămâne un viaţa de adult cu un număr de celule adipoase mai mare decât al unei persoane normale. În timpul procesului de slăbire celula adipos nu dispare, ea îşi pierde depozitele şi se subţiază. Celula oricât de mult s-ar sărăci în depozite adipoase, numărul de celule este mai mare.”

În primii doi ani de viaţă cereţi sfati specializat dacă obervati că bebeluşul se situează peste limitele ponderale admise.

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments