Comisia de revizuire a Constituţiei şi-a reluat luni activitatea, într-o formulă reînnoită, după plecarea fostului preşedinte al Comisiei, Crin Antonescu, şi a altor membri. Comisia va fi condusă de senatorul PSD, Ioan Chelaru, ales cu unanimitate de voturi.
În şedinţa de astăzi, membrii comisie au creionat, în linii mari, agenda de lucru.
Astfel, s-a decis ca la dezbateri să participe şi reprezentanţi ai Preşedinţiei, ai Avocatului Poporului şi ai Consiliului Legislativ. De asemenea, reprezentanţii ONG-urilor vor putea fi prezenţi în continuare în sală.
Întrucât cei mai mulţi dintre noii membri ai Comisiei nu au studii juridice, preşedintele Comisiei, Ioan Chelaru, a propus ca lucrările comisiei să fie susţinute de un Consiliu ştiinţific, format din mai mulţi specialişti în drept constituţional şi care să provină din rândurile facultăţilor de drept. ”În afară de faptul că în noua sctructură au intrat colegi cu vechime în politică, nu toţi sunt specialişti în drept. Ceea ce nu reuşim să facem în comisie, vom suplini cu acest consiliu juridic”, a explicat senatorul Chelaru. Consiliul va fi condus de profesorul universitar Cristian Ionescu.
Ambiţii mari
Tot în prima şedinţă s-a avansat o foaie de parcurs ambiţioasă pentru adoptarea noului proiect de revizuire a Constituţiei, care, dacă va fi respectată, la finalul anului, România ar putea avea o nouă Lege fundamentală.
„Încercăm ca, pînă la 1 iunie, să finalizăm raportul. Noi primim în continuare amendamente, care vor trebui să intre în plen. În iunie raportul ar trebui să fie dezbătut în Senat, iar în septembrie-octombrie să intre în plenul Camerei, pentru ca la sfârşitul lunii octombrie să fie supus votului. Iar în 30 de zile ne putem gândi la organizarea unui referendum”, a mai precizat Ioan Chelaru, la finalul primei şedinţe.
Senatorul a reamintit că din cele 128 de amendamente trimite la CCR în vechea formă a proiectului, 24 au declarate neconstituţionale. Printre aceste s-a aflat şi prevedera despre alegerea primului ministru.
Sursa: adevarul