Rezervele de apă sunt suficiente pentru a satisface nevoile tot mai mari ale lumii, cu condiția unei schimbări radicale a modului de utilizare și gestionare a acestei resurse. În caz contrar, planeta se va confrunta cu un deficit global de apă de 40% până în 2030, avertizează Organizația Națiunilor Unite în raportul anual World Water Development Report.
Raportul subliniază legăturile complexe dintre accesul la apă, dezvoltare și gestionarea durabilă a acestei resurse: lupta împotriva sărăciei este însoțită de o creștere a cererii pentru apă, ceea ce duce uneori la supraexploatarea resurselor, relatează AFP.
Exemplul Indiei ilustrează această ecuație dificilă. În această țară, numărul de puțuri mecanizate a crescut de la 1 milion la 19 milioane între anii 1960 și 2000. Această evoluție a permis să se lupte împotriva sărăciei, dar dezvoltarea sistemului de irigare a provocat „un stres hidric important” în regiuni precum Maharastra (sud) și Rajasthan (est).
De asemenea, în China, în câmpia de nord, irigarea intensă a cauzat o scădere cu mai mult de 40 de metri a pânzei freatice, se arată în raportul ONU.
(Sursa: independent.md)