Senatorii ieşeni Sorin Lazăr şi Florin Constantinescu au fost fotografiaţi de Gândul votând împotriva ridicării imunităţii lui Dan Șova. Amândoi au probleme cu legea: Lazăr are o condamnare cu suspendare, iar Constantinescu este urmărit penal de DNA. Soţia lui Lazăr este primar la Strunga şi a semnat că nu se constituie ca parte civilă pentru recuperarea prejudiciului produs de soţul ei. Asta e tot o sfidare a comunităţii, să nu vrei să-i recuperezi pagubele, protejându-ţi familia.
Dar e vina comunităţii că acceptă. Nu e o mare descoperire faptul că senatorii care l-au protejat ieri pe Șova au profil de oameni predispuşi la compromis, la încălcarea legii, că mulţi sunt urmăriţi, cercetaţi, trimişi în judecată sau că au schelete în sertar de care ştie toată lumea. Între ce a făcut Șova şi faptele lui Lazăr, Constantinescu şi ale multor altora diferenţa este doar de ordin de mărime. Unii l-au întrecut pe Șova, alţii încă n-au apucat, dar toţi gândesc la fel.
Când jumătate de Parlament este compromisă în faţa legii, e o problemă de popor, nu de clasă politică. Promovarea lor prin voturi repetate, timp de 2-3 legislaturi, şi apoi înfierarea lor că nu luptă de partea legii este o mare ipocrizie. Ar trebui să ne uităm în oglindă: noi i-am votat, anti-băsiștii pe useliști, băsiştii pe aşa-zişii reformişti din teapa lui Udrea, Videanu etc.
Cei 67 de senatori care l-au ajutat ieri pe Șova să rămână în libertate măcar nu sunt ipocriţi, nu-şi neagă natura. „Ştiaţi cum suntem, de ce ne-aţi votat? Acum de ce vă plângeţi?”. Ducând absurdul până la capăt, mulţi dintre cei care au făcut zid în jurul lui Șova, opunându-se DNA, vor fi realeşi peste un an şi jumătate. În octombrie 2016 îi vom vedea în colegii, stând bine-mersi în sondaje cu statut de favoriţi. Dacă vrea, chiar şi Șova îşi va găsi un colegiu sigur pentru el, partidul îl va ajuta şi pariez că va câştiga.
Problema nu este cât de corupţi sunt politicienii, ci cât suntem noi dispuşi, ca popor, să ne mai lăsăm furaţi. Ce facem noi ca să eliminăm riscurile. Cât de mult ne interesează libertatea pe care o avem şi cât de mult vrem să o folosim. Să vii după patru legislaturi şi să te plângi că eşti furat încontinuu, indiferent pe cine ai alege, înseamnă prostie crasă. Firul trebuie tăiat înainte de a se ajunge la un vot în Parlament cu bile albe şi bile negre. Înseamnă în primul rând reforme, pe care nu le mai repet a mia oară. Altfel suntem un popor de buimaci, la mâna unor şmecheri cu nimic diferiţi de propriul nostru mod de a gândi.