Case pe Centura Iașului la preț de apartament! La Horpaz, sunt zeci de vile la prețuri de 50.000-60.000 de euro

0
1139

Wadi a construit patru case între 2009-2014 și credea că le va vinde imediat. Au 140 mp, trei dormitoare și curte de 500 mp, sunt dotate cu gaz, apă și curent. Prețul a scăzut până la 400 de euro/mp. Comparativ, pe apartamente vechi de 20-30 de ani se cer peste 600 euro/mp.

 

Investitorii imobiliari au fost loviţi prima dată în 2009, când preţurile pieţei au început să scadă, şi au continuat să fie izbiţi în fiecare an de scăderea accelerată a preţurilor. După ce au băgat sute de mii de euro în imobile pe  care au crezut că le vor da ca pâinea caldă, au ajuns acum să spere că vor putea vinde casele la un preţ apropiat de investiţia iniţială, pentru a nu avea pierderi.

 

 

Casă de 140 mp, la cheie, cu o curticică în spate, pe care se cere 60.000 de euro negociabil

Cartierele nimănui

În zona metropolitană a Iaşului s-a construit într-un ritm ameţitor iar dezvoltatorii erau obişnuiţi cu profituri imense. Până în 2009 casele se vindeau ca pâinea caldă şi profiturile de zeci de mii de euro la una singură erau la ordinea zilei. În ultimii 5 ani, însă, piaţa s-a aşezat şi preţurile au scăzut foarte mult.

Wadi este un investitor care a sperat că va avea profituri consistente dacă va contrui un grup de câteva case de vânzare. Calculele sale au fost însă greşite, pentru că nu şi-a recuperat investiţia. Mai mult, acum speră să vândă trei dintre cele patru case pe care le-a făcut. “În prima dintre ele locuiesc eu. Cea de-a doua este semi-vândută. Persoana interesată mai aşteaptă câteva aprobări”, spune Wadi.

În aceeaşi situaţie sunt zeci de investitori din Iaşi care au construit cu gândul că boom-ul imobiliar va continua în acelaşi ritm. Casele ridicate de ei stau şi acum neocupate şi multe dintre ele au ajuns la preţuri la jumătate decât sumele cerute iniţial.

 

Microcartier început în 2009

Wadi povesteşte că şi-a început microcartierul în 2009, când a cumpărat o suprafaţă de teren pe traseul Centurii Iaşului. Cu cei 2.000 mp investiţie iniţială a cumpărat un proiect şi a construit patru case identice, sperând că va da lovitura. Deşi credea că va termina imediat lucrarea, casele au fost gata abia în 2014, deşi le ridicase încă din 2010.

“Fiecare casă are 140 mp fără garaj şi 500 mp de teren, din care 70 mp este amprenta clădirii. Fiecare locuință are şi un mic garaj. Sunt trei dormitoare la etaj şi o baie. La parter am făcut un salon mare, o bucătărie şi o baie. Ca utilităţi, există toate: apă curentă, electricitate, gaz metan. De altfel, casele sunt prevăzute cu încălzire pe gaz. În plus, fiecare proprietate are fântână cu hidrofor, pentru stropit grădina. Planşeul dintre etaj şi parter are aproape 20 de cm grosime, nu vibrează cum am văzut la alte case. Le-am făcut să reziste. De altfel, eu locuiesc acum într-una dintre case”, a povestit Wadi.

 

 Finisajele nu sunt excepționale, dar te poți muta într-o săptămână. Casele au curent, gaz, apă și fosă septică

Preţ mai mic decât la apartamente

Preţul caselor este de 60.000 de euro, negociabil. Proprietarul spune că mai jos de atât nu poate merge, pentru că ar pierde bani. De altfel, casele situate în zona Centurii au cam acelaşi preţ, în funcţie de suprafaţă: 50.000 – 60.000 de euro. Există şi variante de 70 sau 80.000 de euro, dar au suprafeţele mai mari. Calculele arată că metrul pătrat construit, la gata, este de 428 de euro, preţ care include şi valoarea terenului, dar şi a utilităţilor.

Ca o comparaţie, în oraş există apartamente de 3 sau 4 camere pentru care proprietarii cer mai mult decât 428 de euro metrul pătrat. Un apartament de 3 camere în zona Alexandru cel Bun ajunge, dacă este amenajat la standarde actuale, şi la 650 de euro metrul pătrat, în bloc construit înainte de 1989. Pentru 3 camere în Păcurari (66 mp) se cer 52.500 de euro, iar în Alexandru, tot la 3 camere (52 mp), prețul cerut este de 39.900 de euro. La CUG, tot 3 camere, un apartament de 86 mp, este evaluat la 57.000 de euro.

La 4 camere, 100 mp, în zona Billa, un apartament costă 78.900 de euro, toate ofertele fiind plasate pe imobiliare.ro.

 

 

Alt ansamblu de case, la 400 euro/mp, care își așteaptă cumpărătorii

Îți trebuie mașină

Singurul dezavantaj al imobilelor făcută în jurul Iaşului rămâne însă transportul. „Pe şoseaua de aici singurul dezavantaj este ăsta, dar doar până la  capătul Nicolinei. De acolo este mult mai liber, chiar şi în orele de vârf. Faţă de alte zone, aici nici măcar nu există probleme iarna, pentru că se deszăpezeşte mereu, fiind chiar pe centura Iaşului”, ne-a mai spus Wadi.

 

Citește și Parhon: director îmbogăţit, spital sărăcit. În 10 ani, medicul Adrian Covic a făcut o avere fabuloasă

 

Multe case goale în jurul Iașului

Companiile imobiliare spun că, deşi piaţa este mai stabilă decât acum trei sau patru ani, efectele căderii din 2009 se simt şi acum. “În oraş nu este atât de vizibil, piaţa apartamentelor este puţin mai dinamică. Dar în jurul Iaşului sunt foarte multe case neocupate. Preţurile lor au scăzut foarte mult în ultimii patru ani, dar nici aşa nu se vând. De la 600 sau 600 de euro metrul pătrat la cheie s-a ajuns acum la 350 sau 400, cu tot cu teren, şi este posibil să mai scadă, pentru că nu se vând. Ne ferim acum să mai facem estimări asupra evoluţiei viitoare”, ne-au spus reprezentanţii unei agenţii imobiliare din Iaşi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments