În urmă cu un an un singur politician rus a votat împotriva alipirii Crimeei: Ilia Ponomarev, reprezentant al Partidului Rusia Dreapta. Acum politicianul rus a fost practic exilat. După o vizită în SUA, nu mai este lăsat să se întoarcă în Rusia.
443 de voturi pentru şi unul singur împotriva – acesta a fost scorul cu care Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a ratificat tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia în primăvara lui 2014. La finalul votului, Ilia Ponomarev a explicat pe Twitter că anexarea Crimeii este „o greşeală politică”, iar prin votul sau el „se opune războiului”.
În vârstă de 39 de ani, Ponomarev , reprezentant al oraşului Novosibrisk, al treilea ca mărime din Rusia, se descrie ca fiind „comunist” şi chiar a lucrat o perioadă pentru Partidul Comunist din Federaţia Rusă. În 2012, el a fost unul dintre liderii mişcărilor de stradă împotriva realegerii lui Vladimir Putin ca preşedinte, ulterior acuzându-l pe acesta de fraudarea alegerilor. Tot în 2012, el a ţinut un discurs în parlament în care i-a numit pe membrii partidului Rusia Unită „banda de escroci şi hoţi”. Ulterior, Duma i-a interzis lui Ilia Ponomarev să mai ţină discursuri în parlament vreme de o lună, iar parlamentarii din Rusia Unită au cerut pedepsirea lui pentru calomnie. Între anii 1998 -2001 Ponomarev a lucrat pentru compania Yukos, controlată de Mikhail Khodorkovsky, oligarhul care s-a opus mereu politicii lui Vladimir Putin.
Vara trecută după o perioadă în care a fost demonizat public (un panou publicitar amplasat în centrul Moscovei îi descria drept „Trădător Naţional”), a devenit ţinta unor insulte şi ameninţări cu moartea, Ponomarev a făcut o vizită în California, Statele Unite, însă când a vrut să se întoarcă în Rusia, i s-a comunicat că nu mai are voie, relatează Washington Post. Deputatul a acuzat că Moscova s-a folosit de un proces intentat împotrivă sa pentru a nu-l lăsa să intre în ţară. S-au folosit în revers de legile întocmite pentru a nu-i lăsa pe oameni să plece din ţară, a susţinut el.
Vizita sa în Statele Unite nu a fost una pe placul Kremlinului. Presa din Italia a scris în ianuarie că Ponomarev a participat, la începutul acestui an, la Centrul pentru Studii Internaţionale Strategice din Washington, care a organizat conferinţa ”Opoziţia din Rusia, în vreme de război şi de criză”. Aici, acesta ar fi prezentat slide-uri care ilustrau paşii de urmat pentru a duce la final a un eventual plan de debarcare a liderului de la Kremlin.
Vorbind despre opoziţia din Rusia, Ponomarev susţine în Washington Post ca „Vestul nu o poate ajuta în niciul fel”, în schimb e de părere că Occidentul ar trebui să implice mai mult în criza din Ucraina şi chiar să înarmeze Kievul. Deputatul rus nu s-a declarat surprins nici de asasinatul lui Boris Nemtov: „Moartea lui este un mesaj pentru Vest”, spune el, adăugând că uciderea acestuia este legată de rivalităţile politice dintre apropiaţii lui Vladimir Putin.
Referindu-se la situaţia sa, Ponomarev a declarat că „Moscova nu vrea să mai creeze un martir”, insistând că a scăpat uşor în comparaţie cu ceilalţi opozanţi ruşi ca Boris Nemtov, Alexei Navalny sau Mikhail Khodorkovsky. În Rusia, unde i-au fost îngheţate conturile, au rămas doar copiii lui Ponomarev, crescuţi de bunici, în timp ce soţia lui a plecat din ţară, susţinând că se teme pentru viaţa ei.
Sursa: stirileprotv