Cele mai comune greșeli gramaticale pe care le fac românii

0
75

Limba română nu este atât de ușoară pe cât ai crede. Află care sunt cele mai comune greșeli gramaticale pe care le fac românii.

Una dintre cele mai comune greșeli gramaticale pe care le fac românii este folosirea incorectă pronumelui relativ „care”. Trebuie, însă, să știi că atunci când are funcția sintactică de complement direct, trebuie însoțit de preopoziția „pe”. Nu spui „cartea care am citit-o”, ci „cartea pe care am citit-o”.

Din dorința de a evita cacofoniile, mulți oameni ajung să folosească expresia „ca și”, greșită din punct de vedere gramatical. Fiind atât de des folosită, multe persoane ajung să spună „ca și” chiar și atunci când nu ar fi vorba de cacofonie. Nu spune niciodată „ca și expert în gastronomie”, ci „ca expert în gastronomie”.

„Datorită” și „din cauza” sunt alte două expresii care le dau românilor bătăi de cap. „Datorită” se folosește când vrei să exprimi un lucru pozitiv, iar „din cauza”, când propoziția are o conotație negativă. Spunem „datorită ție am reușit” și „din cauza ta am greșit”, nu invers.

 

 

 

 

 

 

Sursa: unica

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments