Criza din Rusia a ajuns şi la Kremlin. Vladimir Putin, nevoit să-şi taie salariul cu 10%

0
65

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a tăiat propriul salariu cu 10%, alături de cele ale premierului, al procurorului general, al miniştrilor şi al oficialilor de la Kremlin.

Decretul semnat de preşedintele Rusiei se aplică şi altor funcţionari publici de la Moscova şi vine ca urmare a crizei cu care se confruntă economia ţării.

Rusia a fost afectată, pe de o parte, de sancţiunile impuse de UE şi SUA în urma implicării Rusiei în conflictul din Ucraina, iar pe de altă parte din cauza prăbuşirii preţului petrolului, principala sursă de venituri la buget.

Măsura urmează să se aplice începând cu data de 1 mai.

 Tatiana Nesterenko, secretar de stat în Ministerul rus de Finanţe, a declarat vineri că guvernul va cere Parlamentului să permită cheltuirea în acest an a până la 3.200 de de miliarde de ruble (52,36 miliarde dolari) din Fondul de Rezervă, suma care include 500 de miliarde de ruble prevăzute deja în buget, potrivit Reuters.

Majorarea arată că Rusia ar putea cheltui într-un singur an peste jumătate din Fondul de Rezervă, în prezent în valoare de 85 de miliarde de dolari, din cauza situaţiei precare a finanţelor guvernamentale.

Guvernul de la Moscova revizuieşte în prezent bugetul pe 2015, care a fost conceput în baza unui preţ al petrolului de 100 de dolari pe baril, cu mult peste nivelul actual de aproximativ 60 de dolari pe baril. Membri ai guvernului au declarat anterior că bugetul va fi revizuit luând în considerare un preţ mediu al petrolului de 50 de dolari pe baril.

Veniturile bugetare sunt cu mult sub aşteptările iniţiale şi din cauza contracţiei economice provocată de sancţiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina.
Ministerul estimează pentru 2015 un deficit bugetar de 3,7% din PIB, o creştere mare de la prognoza anterioară de 0,6%.

Majorarea deficitului reflectă o scădere semnificativă a veniturilor comparativ cu estimările iniţiale. Pentru acest an sunt aşteptate venituri de 12.500 miliarde de ruble (201,6 miliarde dolari), faţă de suma inclusă în buget, de 15.100 miliarde de ruble.

 

 

 

 

 

Sursa: incont

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments