CSMS Iaşi, mai ceva ca Chuck Norris. Explicațiile returului foarte bun: mentalitate, oameni potriviți pe posturi

0
130

Jucătorii „expirați”, de care Lăcătuș și Chirilă voiau să scape, formează acum coloana vertebrală a echipei: fundașii centrali Plămadă și Mihalache, închizătorul Mitic şi extremele Bădic și Ciucur. Transferaţii Golubovic şi Enescu au contat enorm în atac, CSMS redevenind capabilă să dea goluri.

 

Dacă la sfârşitul turului de campionat nici cei mai fanatici suporteri ai echipei CSMS Iaşi nu mai dădeau şanse echipei să scape de retrogradare, parcursul aproape perfect din acest retur al elevilor tehnicianului Nicolo Napoli recomandă Iaşul ca o formaţie puternică, ce va evolua şi în sezonul următor în Liga I.

Această schimbare la faţă a echipei din Copou se datorează mai multor factori, antrenorul Nicolo Napoli fiind artizanul unei formaţii bătăioase, care a învățat drumul spre poarta adversarilor.

 

Aducerea lui Napoli, cheia succesului

În octombrie 2014, sătul de scandalurile iscate la echipă din cauza lui Ionuţ Chirilă şi somat de primarul Gheorghe Nichita, Florin Prunea a negociat cu mai mulţi antrenori şi, până la urmă, l-a adus pe Nicolo Napoli.

La finalul turului, în cele două luni petrecute pe banca tehnică, Napoli a obţinut 8 puncte, adică dublu faţă de ce au obţinut Lăcătuş şi Chirilă la un loc! În retur, din şase partide, Iaşul, cu Napoli „la timonă“, a strâns nu mai puţin de 16 puncte, cu patru mai mult decât în tot turul de campionat!

„Mă felicit pentru faptul că l-am adus pe Nicolo (n.r. – Nicolo Napoli) într-un moment foarte dificil. El a reuşit să unească vestiarul, aşa cum a făcut şi la Craiova, şi iată că din ce în ce mai multă lume îl apreciază!“, a spus Florin Prunea.

 

Golurile lui Ciucur, din debutul returului, au resuscitat CSMS, o echipă muribundă

Cantonamentul în Turcia, factor benefic

Revenirea senzaţională a CSMS în acest retur de campionat este pus şi pe seama cantonamentului făcut în Antalya, unde Napoli a avut posibilitatea să-i vadă la lucru pe toţi componenţii lotului şi să-şi dea seama de toate plusurile şi minusurile echipei sale.

„Am făcut un cantonament foarte bun în Antalya. Băieţii au răspuns bine cerinţelor mele. Fiecare victorie obţinută în acest retur de campionat le-a dat băieţilor din ce în ce mai multă încredere în forţele lor, o mentalitate foarte bună. Au respectat aproape întocmai ce le-am cerut eu meci de meci. Au stat bine pe teren, au luptat împreună pentru a câştiga. Acestea ar fi explicaţiile pentru rezultatele noastre foarte bune. Împreună cu jucătorii veniţi în iarnă, am făcut un lot foarte bun, competitiv, echilibrat, în care toată lumea trebuie să muncească pentru a fi titular“, a explicat Nicolo Napoli „reţeta“ aplicată pentru obţinerea rezultatelor foarte bune din retur.

 

Au închis poarta

Încă din primul meci al returului, Grahovac a avut o paradă extraordinară la scorul de 0-0 cu Viitorul, fază la care s-a şi accidentat. În locul său a intrat Caparco, iar italianul a apărat şi el foarte bine.

În următoarele meciuri, Branko a revenit între buturi şi a făcut meciuri din ce în ce mai bune, la partida cu Astra fiind declarat chiar omul meciului, el salvându-şi echipa de la două goluri ca şi făcute.

„Am doi portari foarte buni. Am început cu Branko în acest retur, el a jucat foarte bine şi, atunci, e normal ca el să fe titular. Dar asta nu înseamnă că Grecu şi Caparco nu sunt portari foarte buni! Stăm foarte bine la capitolul portari şi cred că oricare dintre ei s-ar descurca foarte bine“, a explicat Nicolo Napoli.

 

A „betonat“ defensiva

Unul dintre meritele lui Napoli este acela că a „betonat“ defensiva, echipa neluând gol în primele cinci etape din retur. În plus, fundaşii nu mai „bubuie“ mingea în urma unor atacuri, ci încearcă să iasă cu balonul la picior din defensivă, organizat şi caută să construiască foarte mult.

Mihalache şi Plămadă, doi jucători care nu au fost pe placul lui Marius Lăcătuş, dar nici pe al lui Ionuţ Chirilă, au format în retur un cuplu de fundaşi centrali sudat, care dă multă încredere şi care pare a juca împreună de foarte mult timp. Pe benzi, Voicu, căpitanul echipei, despre care mulţi spun în glumă că joacă de „parcă nu ar avea plămâni“, şi Ţigănaşu au crescut în evoluţii şi au reuşit să anihileze până acum jucători de marcă, precum Budescu, Fatai sau Cernat.

 

Iaşul a bătut în ultima etapă U Cluj cu 2-0, semnându-le condamnarea la retrogradare

Un mijloc muncitor

Accidentările lui Olah şi Creţu l-au determinat pe Napoli să apeleze în linia mediană la Mitic şi Enescu.

Primul a jucat foarte puţin până în retur, fiind în iarnă chiar la un pas de a fi dat afară de la echipă. Când a evoluat în tur, Mitic a fost folosit ca fundaş, jucătorul recunoscând că, după venirea lui Napoli, se simte mult mai bine şi poate juca la adevărata lui valoare.

„«Mister» mi-a dat multă încredere şi cred că pot da randament maxim pe acest post. Joc mult mai bine ca «închizător», decât ca fundaş“, ne-a spus Mitic.

În ceea ce-l priveşte pe Enescu, acesta este marele câştig al iernii, jucătorul adus de la Gaz Metan Mediaş s-a potrivit „mănuşă“ pe sistemul gândit de tehnicianul italian. Fără a ieşi foarte mult în evidenţă, Enescu nu îngreunează jocul, aşa cum făcea Olah în tur, şi dă o mai mare siguranţă defensivei, în comparaţie cu Creţu, care pierdea multe mingi la mijlocul terenului.

Pe benzi, Ciucur pare a juca din nou la nivelul care l-a adus să evolueze în cupele europene cu Pandurii Târgu Jiu, în timp ce Bole a crescut foarte mult comparativ cu perioada de dinaintea venirii lui Napoli. Şi Bădic pare a fi un alt jucător, tânărul ieşean arătând că Lăcătuş s-a înşelat nefolosindu-l în tur.

 

Citește și Contract de fiţe pentru o primărie săracă. Avocatul Chiuariu, plătit regește de „primărița penală” de la Mironeasa

 

Golubovic, atacantul de care era nevoie

În momentul aducerii la Iaşi a lui Bojan Golubovic, preşedintele executiv Florin Prunea spunea că acesta este „atacantul pe care ni l-am dorit cel mai mult în iarnă. Am încredere că Bojan va fi atacantul de careu de care avem nevoie. În alegerea noastră a contat mult faptul că ştie bine Liga I, nu are nevoie de timp ca să se acomodeze“.

În avanposturi, Golubovic a fost ajutat în acest retur de campionat de Onduku, un jucător care pare a creşte de la meci la meci şi care lasă mereu impresia că poate mai mult decât arată, însă are în continuare timp să demonstreze că Napoli nu s-a înşelat când la păstrat în lot.

 

 S-a râs când a fost adus Napoli, spunându-se că Iaşul îşi acceptă practic retrogradarea. Acum Napoli este cel care râde

„Trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ!“

Ocupă o poziţie fruntaşă în clasamentul returului, dar Nicolo Napoli îşi avertizează jucătorii meci de meci că nu au reuşit deocamdată nimic.

„Le-am spus mereu băieţilor că trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ, pentru că nu am reuşit încă nimic şi că două-trei înfrângeri ne duc înapoi în zona retrogradării. Trebuie în continuare să acumulăm puncte! Suntem 11 echipe care ne batem pentru rămânerea în Liga I. Mai sunt multe etape de disputat şi noi nu avem încă asigurată salvarea de la retrogradare. Trebuie să tratăm cu multă determinare fiecare meci şi să încercăm să câştigăm cât mai multe puncte“, a încheiat tehnicianul italian.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentȘtefan Bănică o face și a treia oară. Prietena lui, Lavinia Pârva, a anunțat că a cerut-o în căsătorie
Articolul următorO nouă sfidare a parlamentarilor: pregătesc un act normativ care să modifice legea ANI privind incompatibilitățile
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments