Cum puteți evita AMENZILE pentru lipsa rovignetei. Unde sunt amplasate camerele de supraveghere din Moldova

0
1602

Plata taxei de drum este verificată în Moldova de 17 camere fixe de supraveghere şi de câteva camere mobile. 7EST vă dezvăluie unde sunt amplasate camerele şi cum pot fi evitate amenzile pentru lipsa rovinietei.

 

În judeţul Iaşi sunt amplasate 3 camere fixe, două dintre ele „păzind” ieşirile spre Sculeni şi spre Târgu Frumos. La Leţcani este în funcţiune o cameră dublă, în timp ce cea de-a doua se află la Vânători. A treia cameră pentru verificarea rovinietei este amplasată la Moţca. În Suceava sunt camere la Iacobeni şi la Vama iar în Neamţ la Călugăreni şi la Vaduri. În Galaţi funcţionează alte trei camere, la Giurgiuleşti, Şendreni şi Vânători, iar în Bacău rovinietele sunt verificate de camarele de la Nicolae Bălcescu, Gârleni şi Sănduleni. Vasluiul are camere la Răşeşti şi Crasna iar în Botoşani este un singur dispozitiv, amplasat la Baisa, pe drumul spre Suceava. De asemenea, în Vrancea funcţionează o cameră în localitatea Vulturi.

 

Cum scapi de amendă

Cele 17 camere de supraveghere ale DRDP sunt active şi, pe lângă ele, sunt scoase uneori la stradă şi 3 camere mobile. Şefii DRDP Iaşi spun însă că şoferii au posibilitatea să evite amenzile, chiar dacă au fost înregistraţi fără rovinietă. „Sistemul este făcut astfel încât ziua începe la ora 0 şi se termină la ora 24, deci nu ţine cont de momentul plăţii. Cine a trecut pe sub o cameră poate opri într-o benzinărie şi poate plăti taxa de drum, astfel evită amenda. Interesul nostru nu este să dăm amenzi, ci să fie plătite taxele”, spune Ovidiu Laicu, directorul DRDP Iaşi. Aşadar, un şofer care circulă fără rovinietă şi este surprins de camerele de supraveghere scapă fără amendă dacă plăteşte taxa de drum până la miezul nopţii.

 

 

Atenţie la data expirării!

Cea mai ieftină rovinietă pentru autoturisme este pentru 7 zile şi costă circa 13 lei. Sistemul care permite şoferilor evitarea amenzilor prin plata ulterioară a taxei, dar nu mai târziu de ora 24, produce şi alte anomalii. „Am sesizat compania, pentru că am avut cazuri concrete. Maşină ieşită din ţară, care a revenit prin Albiţa la ora 23:45. A fost depistată la ora 0:05 fără rovinietă. Şoferul avea rovinietă pe 7 zile, dar i-a expirat la ora 24, şi nu a ştiut. Noi am sesizat cazul, acum vom vedea dacă vor fi făcute modificări sau nu”, explică Ovidiu Laicu.

 

 

Ilegale şi nu prea

O decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de la jumătatea lunii februarie a stabilit că amenzile trimise prin poştă de CNADNR pentru neplata rovinietei sunt nule. Instanţa Supremă a luat în calcul că de pe formular lipseşte semnătura olografă a agentului constatator, ceea ce duce la anularea actului. În replică, CNADNR a anunţat că va continua să emită amenzi, dar va căuta să-şi armonizeze procedurile cu deciziile judecătorilor. La nivel naţional, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi a amendat anul trecut peste 450.000 de şoferi cu 230 de milioane lei pentru că au plecat la drum fără să cumpere o rovinietă. Dintre acestea doar 10.000 de amenzi au fost contestate, iar 6.000 au fost declarate nule.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments