Drama bisericilor de lemn: Preafericitul iubește betoniera

0
57

Spre sfârșitul anului trecut, comisiile de specialitate din Parlament au mărit de peste opt ori suma prevăzută pentru culte, în urma dezbaterilor privind proiectul de buget pentru anul acesta.

Suma a crescut de la 6 milioane de lei la 51 de milioane de lei și chiar și așa, membrii comisiilor s-au plâns că nu vor fi bani de ajuns pentru construcția de biserici noi, iar în 2014, bugetul a fost de 130 de milioane de lei.

Campania de marketing pentru promovarea orei de religie în școli a acaparat atenția publică, însă o știre mult mai importantă legată de Biserică a trecut aproape neobservată zilele acestea.

Fundația Pro Patrimonio anunță că 74 de biserici de lemn, care reprezintă valori religioase, istorice și culturale, sunt în mare pericol.
Asta se întâmplă în timp ce, potrivit unei statistici prezentate în 2013, după Revoluția din 1989, în România s-au construit în jur de 200 de biserici noi pe an, potrivit APADOR Elveția și Fundația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință.

Salvarea bisericilor de lemn înseamnă „conservarea moștenirii culturale și religioase unice”

Potrivit Monitorul de Vâlcea, Europa Nostra, cea mai importantă federație europenă din domeniul patrimoniului cultural, în parteneriat cu Institutul Băncii Europene de Investiții, a făcut public un plan de acțiune pentru salvarea și restaurarea bisericilor de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei.

Europa Nostra a făcut și un plan de investiție de aproximativ 2,6 milioane de euro, iar într-un raport cere formarea unei echipe de coordonare și sugerează o implicare mai mare din partea Bisericii Ortodoxe Române, proprietarul de drept al lăcașelor de cult.

„Programul e relativ modest – costul total aproximativ e de 2.6 milioane de euro – și ar putea avea un impact considerabil pentru conservarea moștenirii culturale și religioase unice din aceste zone rurale. De asemenea, ar genera slujbe care folosesc tehnici tradiționale și ar mări interesul turistic.

Astfel, programul merită sprijin și e nevoie de acțiune pe mai multe fronturi rapid, întrucât orice amânare nu va face decât să agraveze situația”, declară raportul coordonat de Peter Bond, consultant tehnic din partea Institutului Bancii Europene de Investiții, citat de Monitorul de Vâlcea.

Planul de acțiune a fost realizat pe baza unei misiuni care a avut loc anul trecut. Atunci, experți financiari și în patrimoniu ai Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Investiții au vizitat bisericile și au vorbit cu autoritățile locale și naționale interesate.

 

 

 

 

 

 

Sursa: greatnews

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments