E dovedit științific: MINCIUNA afectează sănătatea oamenilor. Dă dureri de cap, de gât și tulburări ale somnului

0
87

În zilele noastre minciuna a devenit un fenomen răspândit pe scară largă. Unele persoane spun o minciună la câteva cuvinte, acest fapt transformându-se, în timp, în obişnuinţă. Mulţi afirmă că minciuna este un rău necesar, însă nu stiu că, în cele din urmă, ne îndepărtează chiar de esenţa fiinţei noastre. Reuşim să ne ascundem aşa de bine în spatele minciunii, încât în final riscăm să nu ne mai găsim, cum spune un vechi proverb.

 

Istoria lui Pinocchio este susţinută deja de ceva timp şi de un studiu american care ar părea să confirme că minciuna ne afectează şi sănătatea.

 

Anita Kelli şi Lijuan Wang de la Universitatea Notre Dame, Indiana, au studiat obiceiul de a minţi, pe un eşantion de 110 persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 71 ani. Acest eşantion a fost împărţit în două grupe. Un grup a fost rugat să se angajeze să nu spună minciuni pe perioada celor 10 săptămâni de cercetare, folosind strategii de diferite tipuri: ar putea spune adevărul despre ceea ce s-a întâmplat fără a adăuga exagerări, a omite adevărul sau a schimba subiectul, fără a răspunde conform solicitării, sau răspunzând cu întrebări, astfel încât să distragă atenţia interlocutorului. Persoanele din celălalt grup au fost rugate să reţină dacă şi când spuneau minciuni. Acestea minţeau în medie de 11 ori pe săptămână.

 

Care sunt efectele minciunilor?

Anita Kelly şi Lijuan Wang au descoperit astfel că cei care spun minciuni ar avea mai multe dureri de cap, dureri în gât, tulburări de somn, modificări ale dispoziţiei şi s-ar simţi mult mai stresaţi şi tensionaţi, mai deprimaţi decât ceilalţi care, în schimb, au avut chiar relaţii mai bune cu prietenii şi partenerii.

 

De ce ne-ar dăuna atunci când minţim? Care ar putea fi legătura dintre minciună şi starea de rău? A spune minciuni este stresant, având în vedere că, pentru a evita să fim descoperiţi, e necesar să ne amintim ceea ce am inventat.

 

Minciuna impune o muncă suplimentară din punct de vedere cognitiv şi atenţie, precum şi un ridicat nivel de activare fiziologică a corpului nostru. E ca şi cum am fi cu motorul pornit, gata de plecare. Un lucru incomod şi obositor, şi de asemenea, mincinosul nu mai e crezut nici când spune adevărul…

 

În timp ce se aşteaptă studii pentru a consolida legătura dintre minciuni şi sănătate, să ne relaxăm şi să ne bucurăm ştiind că studiile nu confirmă că minciuna face să crească nasul dramatic. Pinocchio a fost doar un caz unic!

 

Totuşi, e mai bine să nu spunem minciuni dacă vrem să ne simţim bine. Chiar dacă nu ne creşte nasul, minciunile nu folosesc la nimic, iar efectele lor rămân oricum. Minciuna nu are nicio scuză, pe minciună nu se poate construi nimic durabil. Cu toate că în societatea de azi minciuna a devenit o obişnuinţă şi e greu să mai discernem adevărul de minciună, să nu ne facem iluzii, mai devreme sau mai târziu, adevărul iese întotdeauna la iveală.

 

Ce aţi prefera ”minciuni agreabile sau adevăruri dure?” Să alegem să spunem adevărul, cu sensibilitate şi compasiune!

 

(Sursa: Epoch Times România)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments