74% dintre români consideră că UE se îndreaptă în direcţia cea bună, în timp ce doar 34% cred că România merge în direcţia corectă. În plus, 42% consideră că situaţia economică a UE se va îmbunătăţi în următorul an, dar doar 17% percep situaţia economiei româneşti ca fiind bună şi foarte bună, potrivit ultimului Eurobarometru prezentat de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.
Uniunea Europeană se bucură în continuare de o imagine pozitivă în ţara noastră cu un procent de 59% dintre cei chestionaţi. Mai mult, potrivit datelor Eurobarometrului, 60% dintre români au încredere în UE, iar 68% se simt cetăţeni europeni, în creştere faţă de 56% în 2013.
Şi ataşamentul faţă de Uniunea Europeană situează România peste media europeană cu un procent de 58%, alături de ţări precum Franţa (51%), Germania(49%) şi Polonia(59%).
53% dintre români sunt mulţumiţi de modul în care îşi exercită drepturile democratice în cadrul UE, în timp ce doar 25% sunt satisfăcuţi de modul de funcţionare a democraţiei româneşti, în creştere, totuşi, cu 10% faţă de 2013. Românii apreciază pozitiv drepturile lor în calitate de cetăţeni europeni, 84% fiind mulţumiţi de dreptul de a lucra în orice stat membru.
Totodată, românii susţin într-o mai mare măsură decât ceilalţi europeni priorităţile Comisiei Juncker în materie de migraţie (74%), energie (75%), securitate şi apărare(78%). Şi politica de extindere a UE se bucură în rândul românilor de un sprijin de două ori mai ridicat, de 72% dintre respondenţi, faţă de media europeană de 39%.
În plan intern, românii sunt preocupaţi de situaţia economică (29%), de şomaj, inflaţie şi creşterea preţurilor (17%), precum şi de starea sistemului sanitar şi de asistenţă socială. 88% dintre cei chestionaţi apreciază că situaţia locurilor de muncă în România este proastă şi foarte proastă.
„Ne bucură faptul că românii au încredere în UE şi în instituţiile europene, dar este de analizat dacă această încredere se bazează pe aşteptări realiste legate de modul în care ne poate îmbunătăţi UE viaţa”, a afirmat Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, în cadrul conferinţei de lansare a Eurobarometrului. Ea s-a declarat îngrijorată de încrederea foarte scăzută a românilor în instituţiile statului român.
La rândul său, sociologul Dumitru Sandu a afirmat că există un trend pozitiv de creştere a optimismului personal al românilor şi a încrederii în justiţie care a sporit de la 23% în toamna lui 2010 la 46% în toamna lui 2014. În opinia sa, acest trend se explică prin speranţele de schimbare asociate cu alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte, cât şi prin percepţia pozitivă în legătură cu mersul justiţiei şi funcţionarea eficientă a luptei anti-corupţie. Progresele din acest ultim domeniu sunt legate în percepţia românilor de impulsurile externe venite dinspre UE şi SUA, ceea ce ar explica şi consolidarea percepţiei pozitive asupra Uniunii.
Pe de altă parte, sociologul consideră că 2014 a fost un an al mişcărilor sociale, chiar şi alegerea lui Iohannis fiind de fapt o ”mişcare socială pentru responsabilizare instituţională”. În opinia sa, potenţialul mişcărilor sociale în România rămâne ridicat.
Reamintim că datele pentru eurobarometru au fost culese în perioada 8-17 noiembrie 2014, între cele două tururi de scrutin prezidenţial. Sondajul s-a desfăşurat pe un eşantion de 1.016 de persoane, marja de eroare fiind de 3%.
(Sursa: Epoch Times România)