EXCLUSIV. Cumătrie la superlativ: La Cuza Vodă, finul taie factura, nașa o plătește (TEXT INTEGRAL)

0
1232

Anul trecut, Gica Coșescu, stăpâna finanțelor din Maternitatea ieșeană, l-a cununat pe Eduard Ignat, patronul firmei care furnizează agentul termic spitalului. Cei doi sunt și în relație furnizor-beneficiar și nimeni nu știe cum se justifică facturile uriașe la gaz emise în fiecare lună. Este o afacere de un sfert de milion de euro, bazată pe o relație pur personală. Relația dintre directoarea financiară a Maternității și patronul Etnis a mers unsă ani de zile.

 

O banală centrală termică a stârnit un scandal monstru la cea mai mare maternitate din Moldova. Instalaţia a fost modernizată pe banii spitalului, apoi a fost cedată spre exploatare firmei care a făcut modernizarea. Patronul firmei este rudă cu unul dintre directorii spitalului.

 

Managerul a plecat brusc

Demisia recentă a managerului de la Spitalul „Cuza Vodă”, medicul Mircea Onofriescu, este învăluită în mister. Fostul manager a fost cercetat de Agenţia Naţională de Integritate şi, în plus, a condus unitatea în perioada în care s-a derulat o afacere care a intrat în atenţia şefilor Consiliului Judeţean. În demisie, Onofriescu a invocat motive medicale şi personale.

Centrala termică a Maternităţii a fost reabilitată complet din surse proprii, în urmă cu şapte ani, după care a fost dată spre exploatare firmei care a făcut reparaţiile. „Gica Coşescu l-a cununat pe patronul de la Etnis SRL, iar de centrala termică s-a ocupat Etnis”, spun sursele oficiale din spital.

 

 

La Spitalul „Cuza Vodă”, Gica Coşescu este director din 2006 şi cunoaşte toate dedesubturile financiare ale acestei unităţi medicale

Ei repară, ei preiau!

Eduard Ignat a confirmat că este cununat de şefa de la Maternitatea Cuza Vodă. „Nu are nicio legatură una cu alta. Cununia a fost anul trecut, în vară, în timp ce contractul a fost încheiat în urmă cu vreo 7 ani”, spune patronul de la Etnis SRL.

În octombrie 2007, spitalul a atribuit firmei Etnis contractul de „servicii de întreţinere, reparaţii-energie termică-externalizare”, valoarea fiind de 731.328 lei (circa 240.000 de euro). După înlocuirea instalaţiilor şi montarea unor cazane noi, Etnis a operat serviciul timp de 5 ani.

În ianuarie 2014, după ce contractul dintre cele două părţi a încetat, conducerea de la Cuza Vodă a semnat un nou contract cu Etnis pentru servicii de supraveghere şi exploatare a centralei termice, valoarea fiind de aproape 36.000 de lei. Nu se cunoaşte durata contractului.

Centrala termică în cauză asigură agent termic şi câtorva blocuri din jur, care plătesc serviciul către spital. Aşadar, în acest moment, agentul termic este produs de instalaţiile spitalului, dar cu angajaţi de la Etnis.

 

Facturi de 4 ori mai mari

Afacerea centralei termice pare una derizorie, dar în joc sunt sume imense. În lunile de iarnă, Maternitatea Cuza Vodă a plătit facturi care ajungeau la 100.000 lei lunar către Etnis, în condiţiile în care alte spitale plăteau câte 20.000-30.000 lei pentru centrala proprie sau către fostul CET, actualul Dalkia.
Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care centrala termică a fost modernizată pe banii spitalului, iar Etnis asigura, practic, ceea ce asigură şi acum: patru fochişti şi întreţinerea. „La Cuza Vodă mai este o bizarerie. Practic, vorbim despre două facturi, una la gaz şi una la electricitate, care sunt emise pentru spital. Centrala termică nu este contorizată separat, nu ştii cât a consumat. La fel, nu ştii câte gigacalorii a livrat, pentru că nu măsoară nimeni. Nimeni din conducerea spitalului nu ştie cât costă gigacaloria, pentru că nu are cum să calculeze”, spun sursele 7EST.

 

 

15.000 lei doar pentru funcţionare

Costurile de „mentenanţă”, adică de întreţinere a unei astfel de centrale, percepute de operatorii privaţi se ridică la 1.000 lei lunar. Exceptând costurile pentru consumul de energie electrică şi de gaz metan pentru producerea energiei termice, o centrală termică necesită cheltuieli de personal. „Sunt necesari măcar patru fochişti autorizaţi, pe care nu-i poţi plăti cu salariul minim pe economie. Cu tot cu dările la stat, fiecare persoană te costă undeva la 3.000-3.500 lei. Asta înseamnă undeva la 15.000 lei, un calcul sumar”, spun sursele 7EST din sistemul sanitar.

 

Fără contract, dar cu fochişti

Cei implicaţi direct în acordarea contractelor, Mircea Onofriescu şi Gica Coşescu, au refuzat să prezinte un punct de vedere. „Eu sunt în străinătate acum şi, oricum, nu aş avea ce să vă spun legat de activitatea din spital”, a fost reacţia lui Mircea Onofriescu, în timp ce Coşescu a închis telefonul când a auzit subiectul.

Purtătorul de cuvânt al maternităţii Cuza Vodă, Anca Bivoleanu, a preluat întrebările 7EST şi le va transmite noii conduceri a spitalului, care va oferi un răspuns în termenul legal.

 

La Dalkia e 300 lei

Cheltuielile sunt considerate rezonabile în condiţiile operării sistemului de termoficare pe cont propriu. Însă ofensiva Dalkia a transformat aceste centrale termice în consumatori inutili de resurse. „De ce să ţii patru fochişti şi să plăteşti 1.000 lei lunar mentenanţă, când Dalkia montează un modul pentru căldură şi apă caldă cu doar 300 lei lunar mentenanţă, fără să mai ai nevoie de personal iar consumul este contorizat?”, se întreabă sursa din sistem.

Pe de altă parte, Maternitatea Cuza Vodă nu utilizează doar apă caldă şi căldură, ci şi abur tehnologic. „Aburul este folosit la spălătorie şi pentru sterilizatoare. Sunt spitale care au sterilizatoare electrice, aici sunt pe abur. Dar, din ce ştiu, Dalkia are şi posibilitatea de a furniza abur tehnologic, este vorba despre un alt tip de modul”, spune sursa.

 

Citește și ARACIS închide buticul lui Burlui: „Stomato” trebuie să dispară

 

Se pregăteşte vânzarea?

La sfârşitul anului trecut, conducerea de la Cuza Vodă a comandat o expertizare a instalaţiilor de la centrala termică, pentru a vedea atât valoarea actuală, cât şi starea lor de funcţionare. Momentul coincide cu cel din care, potrivit lui Eduard Ignat, Etnis a pierdut contractul de furnizare de abur, apă caldă şi căldură. Maternitatea Cuza Vodă se află în administrarea Consiliului Judeţean, iar preşedintele CJ, Cristian Adomniţei, este în străinătate şi nu a putut fi contactat.

 

 

 

Alte trei contracte Etnis-Cuza Vodă

În 2013, Etnis a mai încheiat trei contracte cu spitalul ieşean. Puţin peste 25.000 de lei a primit pentru servicii de întreţinere şi reparare a instalaţiilor termice de la bucătărie, aproape 20.000 de lei pentru montajul exterior al unui agregat răcire aer şi 33.000 de lei pentru repararea instalaţiei de canalizare de la bucătărie.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments