Fratele șefului SRI, implicat în celebrul Dosar DADJ Iași. Brăilean: „Bun de trimis după țigări”

0
682

Prima slujbă în politică a actualului şef al SRI, Eduard Hellvig, a fost de consilier al unui deputat de Iaşi între 1994 şi 1995. Fratele acestuia debarcase pe malul Bahluiului în 1991, la facultate. Robert s-a angajat apoi ca şef în Consiliul Judeţean, fiind cercetat penal într-un scandal care a făcut epocă: Dosarul DADJ. Incredibil, acum, fratele șefului SRI e putred de bogat: două terenuri și patru case, în România și în Spania, unde a ajuns consul.

 

Fratele noului şef SRI a lucrat câţiva ani la Iaşi, fiind şi anchetat de poliţie într-un dosar care a făcut istorie. Robert Hellvig a fost director în Consiliul Judeţean (CJ) şi a fost acuzat că a decontat fictiv cazarea la un hotel. Fratele său ajuns celebru prin funcţia de SRI a avut şi el, la un moment dat, o legătură puternică cu Iaşul.

 

Decontare falsă

Eduard Hellvig are un frate, Robert, care a fost şef al unei direcţii din Consiliul Judeţean Iaşi. În 1999, Robert Hellvig a fost anchetat în celebrul „Dosar DADJ”. La acea dată s-a acuzat devalizarea Direcţiei de Drumuri Judeţene, iar Hellvig a fost cercetat pentru că a decontat fictiv o cazare la Hanul lui Manuc. Fratele şefului SRI a prezentat documente de cazare şi a încasat banii, dar în evidenţele unităţii de cazare numele lui nu apărea. În cele din urmă, Robert Hellvig a scăpat de anchetă fără să fie trimis în judecată, iar acum este consul în Spania. La data anchetei, fratele său, Eduard Hellvig, era consilierul ministrului de Interne, Dudu Ionescu.

 

Eduard şi fratele său Robert (foto mic) și-au făcut uceinicia la Iași

Pagubă de 140.000 de lei

În vara anului 1999, conducerea Consiliului Judeţean a comandat un Control Financiar de Gestiune la Direcţia de Administrare a Drumurilor Judeţene. Ancheta a durat aproape o jumătate de an, iar în toamnă au fost prezentate primele concluzii: angajaţii CJ care trebuiau să se ocupe de drumuri au furat din bani. Pe fir a intrat şi Poliţia economică, actualul comisar Costel Drumea fiind cel care a instrumentat dosarul. S-a constatat că 1,4 miliarde de lei (140.000 lei noi) au fost cheltuiţi ilegal de şefii de la drumuri în complicitate cu responsabili din Consiliul Judeţean.

Consilierul judeţean Adrian Gîrlea şi directorul interimar al Agenţiei pentru Dezvoltare şi Promovare din cadrul CJ, liberalul Robert Hellvig, au fost acuzaţi de fals şi uz de fals pentru că au decontat chitanţe de cazare la „Hanul lui Manuc” din Bucureşti.

 

Nu erau înregistraţi la hotel

Verificarea făcută în cadrul anchetei a arătat că, deşi cei doi au prezentat documente de la hotelul bucureştean, în evidenţele unităţii de cazare nu erau înregistrate datele ieşenilor.

Numele lui Hellvig în dosarul DADJ a fost legat strict de deplasările la Bucureşti şi de deconturile înregistrate în contabilitate. În cele din urmă, fratele şefului SRI nu a fost trimis în judecată, ci i s-a cerut desfacerea contractului de muncă. Acesta nu a fost însă dat afară, ci i s-a permis transferul la SC Mica Industrie SRL Iaşi.

În 2005, instanţa de judecată s-a pronunţat în dosarul DADJ. Din cei 29 de ieşeni trimişi în judecată, 13 au fost condamnaţi însă sancţiunile par derizorii. Cea mai aspră condamnare dată a fost aceea de 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru inginerul Gîrlea.

 

 

Pedepse derizorii

Alături de Gîrlea a fost condamnat şi fostul şef al DADJ, Silvian Ciută, la o lună de închisoare cu suspendare. Şoferul personal al lui Ciută, Dorel Lucaci, a primit 3 luni de închisoare cu suspendare, iar Nicolae Lucaci şi economista Florentina Ploaie au fost condamnaţi la câte o pedeapsa de o lună de închisoare, cu suspendare. 7EST a încercat să-l contacteze pe poliţistul care a instrumentat dosarul într-o primă fază, dar comisarul Costel Drumea a refuzat dialogul.

În acest moment, Robert Claudiu Hellvig este angajat al Ministerului Afacerilor Externe, pe o poziţie de consul în Spania. Ca avere, deţine un teren în Timiş şi unul în Spania, în Catalonia, un apartament în Zalău şi unul în Timişoara, dar şi o casă şi un apartament în Spania. Domiciliul declarat în România este în Zalău.

 

Citește și GROAZĂ în Camera 88: polițiștii de la Secția 3 întâi bat, apoi întreabă

 

Volum despre Iaşi

La data anchetei, fratele lui Robert Hellvig, Eduard, era consilierul ministrului de interne Constantin Dudu Ionescu. Anterior însă, actualul şef al SRI a fost consilier parlamentar al deputatului de Iaşi PL’93, Florin Dan Trepcea, parlamentar între 1992 şi 1996.

Fraţii Hellvig provin din Ardeal, dar Robert a absolvit Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor de la Univ. „Al. I. Cuza”. Conform unui CV postat anul trecut, în calitate de doctorand, fratele şefului SRI a studiat la această universitate între 1991 şi 1997. Alături de Ciută, condamnat în Dosarul DADJ, şi sub coordonarea profesorului Tiberiu Brăilean, care îi era şef la CJ, Robert Hellvig apare drept autor al volumului „Iaşul, centru regional”, tipărit la Polirom în 1997.   

 

 

Tiberiu Brăilean cunoaşte bine familia Hellvig

„I-am fost director o perioadă. Robert Hellvig era un tip bun de trimis după ţigări. Era hiperactiv, agitat mereu, dar superficial. Fără substanţă, fără profunzime. Altminteri foarte săritor, dacă aveam nevoie de un covrig. L-am dat întâi la Contabilitate, dar acolo se cere rigoare şi el nu putea sta pe scaun. În 1996 am făcut un serviciu pentru fonduri europene şi l-am mutat acolo. Din păcate, a nenorocit o fată, Petronela, colega lui de birou. S-a căsătorit cu ea, până la urmă, dar fata nu merita asta, mai ales că era frumoasă şi crescuse fără mamă şi cu un tată bolnav. Despre DADJ nu ştiu nimic, eu plecasem deja din CJ”, spune Tiberiu Brăilean, fost coleg la CJ cu Robert Hellvig.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentEconomia Republicii Moldova, într-o continuă scădere
Articolul următorFratele șefului SRI, implicat în celebrul Dosar DADJ. Brăilean: „Bun de trimis după țigări”
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments