Gratuite, dar lipsesc cu desăvârşire! Problemele majore cu vaccinuri pentru bebeluşi continuă

0
106

 De câteva luni bune, vaccinurile obligatorii pentru bebeluşi au devenit marfă rară în cabinetele medicilor pediatri. În martie, au existat doctori care nu au primit nici măcar o doză.

Nu trece nici măcar o lună fără ca medicii de familie sau pediatrii care lucrează în sistemul public de sănătate să nu se confrunte cu vreo problemă.

Cea mai recentă este lipsa vaccinurilor pentru bebeluşi, din Programul naţional de imunizare. Mai exact, vorbim despre serul împotriva hepatitei B, Hexacina.

Prima doză obligatorie se face la doar câteva ore de la naştere, urmată de rapeluri la două, şase şi 12 luni. Vaccinul imunizează organismul micuţilor împotriva virozelor respiratorii (hemofilux), tetanosului, poliomielitei, difteriei, hepatitei de tip B şi tusei convulsive.

Doze insuficiente

Problema este că, de câteva luni, în cabinetele medicilor pediatri au ajuns doar câteva doze de la Ministerul Sănătăţii. Ba mai mult, în cursul acestei luni, au fost cabinete în care nu s-a dat nici măcar o doză din serul pentru imunizare.

“Nu putem face vaccinurile de la cap la coadă. Într-o lună lipseşte un anumit vaccin, în luna următoare un alt tip. În fiecare zi ne sună părinţii şi ne întreabă când îşi pot imuniza copiii”, ne-a declarat un medic pediatru de familie, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Acesta ne-a explicat că vaccinul respectiv, produs însă de o altă firmă, se poate cumpăra şi din farmacii. Din păcate, este destul de scump, iar mulţi părinţi nu-şi permit să-l achiziţioneze.

“Odată ce începi cu un vaccin de la o anumită firmă este indicat să mergi cu el până la capăt. Există anumite riscuri dacă le amesteci, iar noi nu ni le putem asuma”, a completat doctorul. Totodată, specialistul ne-a explicat că în cazul imunizării făcute cu întârziere este posibil ca organismul să nu mai producă anticorpii corespunzători.

Ministerul dezminte zvonurile

În timp ce medicii se plâng că situaţia persistă de luni bune, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că nu a existat nici o criză şi că vaccinurile există.

În depozit însă. Şi asta pentru că mai sunt nişte acte de semnat. Ei ne-au dat asigurări că până la sfârşitul acestei săptămâni serurile pentru imunizare vor ajunge în cabinetele pediatrilor.

Isteria împotriva vaccinării

Tot mai mulţi părinţi refuză, în ultimii ani, să îşi vaccineze copiii, chiar şi împotriva bolilor grave. Rata imunizării a scăzut sub 80% în anumite zone ale ţării noastre.

Medicii avertizează că riscurile declanşării unor epidemii sunt foarte mari. În România, vaccinarea nu este obligatorie, ci recomandată şi susţinută de stat.

 

 

 

 

 

Sursa: libertatea

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentPremieră istorică în România. Un observator a descoperit o explozie stelară dintr-o altă galaxie
Articolul următorOamenii de afaceri din Rusia au scos la vânzare aer din Siberia la conservă. Care este secretul acestuia
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments