Grecii vin cu noi amenințări la adresa UE: „Dacă nu dați acum banii, vor fi probleme!”

0
82

Alexis Tsipras

Un vechi proverb românesc spune că “lupul își schimbă părul, dar năravul ba!”. Zicala li se potrivește de minune premierului grec Alexis Tsipras și ministrului său de finanțe, Yanis Varoufakis. După ce au jucat cartea elevului spășit, conștient că va rămâne corigent dacă-l mai supără pe profesor, cei doi au revenit iar la discursurile populiste dinaintea alegerilor, mai ales după ce oamenii au ieșit în stradă ca să-i conteste, transmite Pagina Europeană.

 

“Ne putem întoarce la thriller-ul pe l-am văzut înainte de 20 februarie. BCE încă ne ține cu funia în jurul gâtului, a spus sâmbătă premierul grec Alexis Tsipras. Duminică a venit rândul lui Yanis Varoufakis, care a vorbit despre posibilitatea organizării de noi alegeri sau chiar a unui referendum privind acordul asupra datoriei țării.

Dacă miniștrii din zona euro nu vor accepta principalele reforme propuse de Grecia pentru a debloca următoarea tranșă de ajutor de care are mare nevoie, “ar putea exista probleme”, a avertizat Varoufakis, într-un interviu apărut duminică în “Corriere della Serra”, citat de Agerpres.

 

“Am putea reveni la alegeri. Am putea organiza un referendum. Așa cum mi-a spus prim-ministrul nostru, nu suntem încă lipiți de locurile noastre”, a afirmat el. Grecia a mai amenințat cu un referendum privind planul de ajutor în noiembrie 2011, provocând un moment de panică pe piețele financiare și nemulțumirea partenerilor săi europeni, ceea ce a determinat căderea premierul George Papandreou.

 

Partenerii Greciei au căzut de acord săptămâna trecută asupra prelungirii cu patru luni a programului de ajutor pentru Atena, însă au indicat că fondurile astfel prevăzute — circa 7 miliarde de dolari — nu vor fi oferite până în aprilie, dată la care vor analiza progresele în reformele promise de guvernul lui Alexis Tsipras. În interviul său acordat principalului cotidian italian, Varoufakis a reafirmat că Grecia nu vrea un nou împrumut, refuzând să “revină la un mecanism de credite în schimbul unui program de reforme ce trebuie respectate”.

 

 

 

(Sursa: paginaeuropeana.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentTrenul „Prietenia” a luat foc. Tabloul electric de la primul vagon s-a făcut scrum
Articolul următorReacția străinilor la gustul produselor din Republica Moldova: „Toți rămân impresionați”
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments