Oficialii au lansat programul „A doua casă”, destinat celor care şi-au luat în anii trecuţi un împrumut garantat de stat prin programul „Prima Casă”, iar acum vor să se mute într-o locuinţă mai spaţioasă sau mai scumpă.
Cei interesaţi trebuie să-şi vândă „Prima casă”, apoi îşi pot face un nou credit, în aceleaşi condiţii, pentru o nouă locuinţă.
Teoretic, programul vine în sprijinul celor care şi-au întemeiat o familie. „Au trecut anii. S-a căsătorit, are copii, necesită un spaţiu mai mare. În scopul ăsta a fost gândit şi dăm această facilitate”, a spus Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
Pot aplica pentru „A doua casă” numai cei care au deja o locuinţă cumpărată prin „Prima casă” şi vor să se mute într-una mai mare sau mai scumpă. De exemplu, dintr-un apartament cu 2 camere într-unul cu 3.
Pot fi luate şi apartamente mai mici decât cele cumpărate iniţial, cu condiţia să coste mai mult. De exemplu, cineva care vrea să se mute într-un cartier mai bun.
„Situaţia în care tu te-ai grăbit şi ţi-ai cumpărat o locuinţă mai la periferie şi acum vrei să te muţi mai spre centru şi atunci normal ca în interiorul oraşului locuinţele sunt mai scumpe. De ce nu, poate te muţi din provincie în Bucureşti, că nici aici nu e nicio restricţie. Tu poţi să ai o locuinţă „Prima casă” în Constantă, te muţi cu serviciul în Bucureşti, bineînţeles cu condiţia să lichidezi primul credit şi să vinzi prima locuinţă”, a spus Dragoş Valceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari.
Aşadar, locuinţele pot fi vândute chiar dacă n-au trecut 5 ani de la achiziţionare, cum prevedea până cum legea. Apoi creditul este achitat sau refinanţat, iar statul şi banca iau în garanţie a doua casă.
Beneficiază de acest program doar cei au în derulare un credit luat prin programul Prima Casă, 132.000 de persoane în momentul de faţă. De exemplu, cineva care şi-a cumpărat un apartament de 2 camere cu un credit normal, negarantat de stat, nu poate aplica pentru programul guvernamental.
Sursa: stirileprotv