Pe 27 martie 1968 a încetat din viaţă într-un accident cu un Mig 15, pilotul sovietic Iuri Gagarin (n.1934), primul om în spaţiu în 1961.
Iuri Gagarin a fost ales în anii ’60 de către puterea de la Moscova pentru a întruchipa „noul om sovietic”, în principal datorită provenienţei sale modeste. Originea lui ţărănească – tatăl era tâmplar, iar mama era casnică – a fost un atu în candidatura sa pentru a deveni primul om ajuns în spaţiu, în faţa celei a principalului său rival, Gherman Titov, provenind dintr-o familie de învăţători, dar care a fost „prejudiciat” de prenumele său, ce avea o consonanţă germanică, potrivit biografilor ruşi.
Născut în martie 1934, într-un sat din apropiere de Smolensk, după o copilărie dificilă, marcată de război şi de ocupaţia nazistă, Gagarin s-a pregătit iniţial pentru a deveni muncitor metalurgist.
„Parcursul lui semăna cu cel al câtorva milioane dintre concetăţenii săi”, a declarat Lev Danilkin, autorul unei biografii a celebrului cosmonaut sovietic, lansată săptămâna trecută.
Pasionat de aviaţie, tânărul Gagarin a fost recrutat într-o şcoală militară din Orenburg şi a pilotat pentru prima oară un avion în anul 1955.
Într-o zi de toamnă, în 1959, când o comisie specială a selecţionat câţiva voluntari pentru a pilota „un nou tip de avion”, statura lui modestă – Gagarin avea o înălţime de circa 160 de centimetri – i-a fost favorabilă. Douăzeci de candidaţi au început un program special de antrenament timp de un an, într-un centru secret din Moscova. Pe parcurs, dintre ei au rămas doar 12, iar apoi doar şase – printre care se afla şi Gagarin.
El întruchipa arhetipul noului cetăţean rus, atât de promovat de propaganda sovietică.
Iuri Gagarin şi-a atras simpatia colegilor şi mai ales pe cea a constructorului Serghei Korolev, considerat părintele astronauticii sovietice.
În 1961, Gagarin a fost desemnat pentru a efectua primul zbor al unui om în spaţiu, programat a avea loc pe 12 aprilie. Pe atunci, Gagarin avea 27 de ani şi era căsătorit cu Valentina, o infirmieră care tocmai o născuse pe a doua fiică a cuplului. Misiunea lui era periculoasă: dintre cei 48 de câini trimişi de URSS în spaţiu, 20 pieriseră.
Primit cu triumf în lumea întreagă, Gagarin a îndeplinit la perfecţie şi cea de-a doua lui misiune, afişând, potrivit mărturiilor vremii, o simplitate dezarmantă. Astfel, cu ocazia unui dineu oficial, cosmonautul rus a cucerit-o pe regina Marii Britanii, mărturisindu-i, zâmbind, că nu ştia ce furculiţă trebuia să aleagă.
Gagarin a fost însă mai mult decât atât: eroul naţional, căruia i-au fost promise toate privilegiile, petrecea ore întregi la telefon pentru a obţine anumite medicamente, un loc într-un spital sau bilete la celebrul teatru Balşoi din Moscova, pentru numeroşii lui prieteni.
Pe 27 martie 1968, la comanda unui mic avion de antrenament, Gagarin s-a prăbuşit la nord-est de Moscova, în circumstanţe rămase neelucidate pentru o lungă perioadă de timp, dosarul accidentului său fiind clasat cu eticheta „secret de stat”.
(Sursa: descopera.ro)