Mii de ruși au ieșit pe străzile Moscovei pentru a-l comemora pe Boris Nemțov. Traficul a fost blocat

0
71

Mii de oameni s-au adunat, duminică, pe străzile din Moscova, pentru a-l comemora pe Boris Nemțov, liderul opoziţiei ruse care a fost asasinat vineri, lângă zidurile Kremlinului.

 

Marşul funerar ar putea revitaliza opoziţia dezbinată din Rusia. Există însă şi voci care spun că, după asasinarea lui Nemțov, opozanţii lui Putin se vor teme pentru viaţa lor şi vor fi mai puţini vocali, potrivit BBC. Totuşi, oamenii flutură pancarte cu „Nu ne este frică!”, chiar la zidurile Kremlinului.

 

 

Partidul RPR-PARNAS, din care făcea parte Nemțov, a organizat o reuniune de urgenţă sâmbătă noaptea, după asasinarea acestuia.

 

La reuniune a participat şi Ilia Iașin, membru al partidului şi una dintre primele persoane ajunse la locul crimei.

 

 

Co-președintele partidului RPR-PARNAS, Mihail Kasianov, a anunţat că marşul de protest programat pentru duminică se va transforma într-un marş funerar în memoria lui Nemțov. În celelalte oraşe din Rusia continuă mitingurile conform programului stabilit.

 

Marşul funerar porneşte de la staţia de metrou Kitai-Gorod către podul Bolsoi Moskvorețki, unde a fost asasinat politicianul. Mii de oameni au ieşit deja pe străzile din Moscova şi se îndreaptă, în linişte, către locul crimei. Mulţi din ei au steaguri ale Rusiei.

 

 

De asemenea, un bătrân a adus un steag ucrainean la marş.

 

Traficul în centrul Rusiei este complet blocat. Marşul este însă atent supravegheat de autorităţi. O primă estimare a Ministerului rus de Interne indică 7.000 de participanţi. Pe Twitter, însă, membrii opoziţiei transmit că sunt zeci de mii de oameni la marş şi îi îndeamnă pe ruşi să li se alăture.

 

„Boris Nemțov este aici, cu noi, avem datoria morală să luptăm împotriva regimului dictatorial al lui Putin”, a scris pe Twitter un participant la marş. Mesajul este însoţit de o fotografie care înfăţişează pancarte cu chipul politicianului.

 

 

La locul crimei, oamenii aduc flori şi aprind lumânări. Potrivit Reuters, oamenii au adus zeci de pancarte pe care scrie „Nu ne este frică!”.

 

Un participant transmite un mesaj puternic, acuzând propaganda rusă: „Cele patru gloanţe care l-au ucis pe Nemțov: Channel One, Rossia 24, NTV, Rossia 1”.

 

 

Boris Nemțov nu a fost uitat nici în Ucraina, unde oamenii i-au adus un ultim omagiu.

 

Boris Nemțov, fostul vicepremier rus şi unul dintre cei mai aprigi şi virulenţi contestatari ai lui Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal vineri seara, în centrul Moscovei, în apropiere de Kremlin.

 

Anchetatorii ruşi urmăresc mai multe piste, inclusiv posibilitatea ca Nemțov, evreu, să fi fost ucis de islamiştii radicali, din cauza poziţiei sale faţă de atentatul terorist de la Charlie Hebdo.

 

 

(Sursa: ziare.com)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments