Mircea Geoană, „îngropat” de Viorel Hrebenciuc. Știa de unde vin banii din campania electorală

0
81

Mircea Geoană ştia de unde veneau banii din campania electorală din 2009, a declarat Viorel Hrebenciuc la Curtea de Apel Bucureşti.

 

Viorel Hrebenciuc a fost adus din penitenciar la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a fi audiat ca martor în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană.

 

Mircea Geoană a declarat în repetate rânduri – chiar şi în faţa judecătorilor atunci când a fost audiat – că nu avea cunoştinţă de provenienţa banilor pentru campania sa.

 

Astăzi însă, Viorel Hrebenciuc – care a fost directorul de campanie al lui Mircea Geoană – l-a contrazis.

 

Potrivit lui Hrebenciuc, Mircea Geoană este cel care l-a trimis să stea de vorbă cu Ioan Niculae, pentru ca acesta să îi finanţeze un sondaj de opinie, care ar fi urmat să fie realizat săptămânal.

 

În discuţii, Hrebenciuc şi Niculae s-ar fi înţeles pentru suma de 200.000 de euro, dar banii ar fi urmat să fie transferaţi legal prin virament bancar.

 

De altfel, Ioan Niculae nu ar fi fost de acord cu o altă modalitate de transfer a banilor, a mai susţinut Hrebenciuc în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.

 

În acest dosar, patronul InterAgro, Ioan Niculae, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru fapte de corupţie. Ioan Niculae este acuzat că a finanţat ilegal campania electorală a lui Mircea Geoană, al cărui nume, alături de cel al lui Viorel Hrebenciuc, este pomenit în mai multe interceptări făcute de anchetatori.

 

Totodată, anchetatorii au susţinut că Gheorghe Bunea Stancu, şeful Consiliului Judeţean Brăila, şi-a folosit influenţa din funcţia de şef al PSD Brăila ca să obţină de la patronul InterAgro suma de 1 milion de euro. Ca să mascheze finanţarea ilegală a campaniei, a fost pus la punct următorul mecanism: Niculae trebuia să achite diverse plăţi către furnizorii de servicii care aveau legătură cu campania, inclusiv către institute de sondare a opiniei publice. Din suma negociată, susţine DNA, a fost plătită doar o tranşă, adică 150.000 de euro, sumă cu care Niculae a plătit un sondaj de opinie realizat fictiv de Insomar.

 

În primă instanţă, la Judecătoria Sectorului 1, Bunea Stancu şi Ioan Niculae au fost achitaţi.

 

Fostul deputat PSD a povestit că s-a întalnit cu Niculae, pe care l -a rugat în numele lui Geoană să plăteasca niște sondaje la Insomar. “Niculae a fost de acord,” a declarat Hrebenciuc. Apoi a discutat cu Gelu Teodorescu, director la Insomar.

“Ulterior am aflat ca între Interagro si Insomar s- a incheiat un contract ptivind situația constructiile în România. Plata s-a facut pentru sondajele de opinie ale lui Geoană. Insomar a încasat banii.Geoana cunoștea modalitatea de finanțare a sondajelelor. Teodorescu având experiența nefericită a altor campanii, când nu a fost plătit dupa alegeri, în 2009 a insistat să fie plătit la zi. Plățile se faceau în urma discuției lui Geoană cu Vîntu, care era actionar la Insomar.”

 

 Hrebenciuc a arătat și alte firme, cum ar fi Realphone cu care PSD a încheiat un contract de împrumut, deoarece conturile PSDrau blocate. Firma a plătit sondajele catre Insomar.

 

 „Nu pot preciza daca Geoană m -a trimis la Niculae pentru o finanțare legală sau nelegală. In principiu era legală. Niculae a vrut sa facă plata prin bancă. Eu discutam cu alți finanțatori doar când eram trimis,” Hrebenciuc.

 

Ce ati discutat cu Niculae?

 

Sumele erau stabilite de domnia sa. Eu l -am rugat sa plateasca sondajele lui Geoană. Ulterior am aflat de contractul de construcții. Geoană știa exact modalitatea de finanțare a sondajelor care- l priveau. Se consulta cu SOV pe problema asta. Valoarea era cam de 100 de mii de euro”, Hrebenciuc

 

DNA: Bunea Stancu a luat legătura cu Niculae sa sprijine campania?

 

„Nu stiu. Nu era simpatizant ci un om potent financiar.

 

DNA: De ce ar da bani partidului?

 

Nu mi -a cerut nimic deosebit în schimbul finanțării. Nu mi- a cerut nimic. Poate o fi cerut altora. I -am zis lui Geoană răspunsul și nu a comentat. Nu știu de ce nu a discutat Costea cu Niculae. Plățile au fost făcute prin bancă.

 

DNA a observat că și a nuanțat declaratia, după ce inițial nu a recunoscut nimic. „Îmi explic.Teama pentru viața mea și a familiei având în vedere personalitățile despre care vorbesc sunt puternice. Nu am fost vizitat la penitenciar acum 2 zile de….”, Hrebenciuc.

 

Hrebenciuc arată că lui Nicolae i -a cerut sa finanțeze sondajele și nu studiul privind construcțiile: „Din punctul meu de vedere demersurile mele au fost legale.”

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments