Moldova are la dispoziție 410 milioane de euro până în 2017 pentru implementarea agendei europene

0
51

Țara vecină are la dispoziție 410 milioane de euro între anii 2014-2017 pentru implementarea reformelor cheie de pe agenda europeană, se arată în raportul pe țară dat publicității de către Comisia Europeană, transmite UNIMEDIA. În 2014 Republica Moldova a beneficiat de un suport finanicar de de 131 de milioane de euro pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere și cel de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

 

Astfel, după abolirea regimului de vize cu UE, în aprilie 2014, peste 360 000 de moldoveni s-au deplasat în spațiunl Uniunii Europene doar cu pașaportul.

Semnarea Acordului de Asociere și cel de Liber Schimb la 27 iulie 2014, a desemnat un nou curs pentru țara noastră.

Comisia Europeană susține că țara noastră a înregistrat progrese în anul 2014 la capitolul integrării europene, însă există și domenii restanță. 

 

Printre succesele înregistrate se numără avansarea pe probleme de drepturile omului și a libertăților fundamentale. Media s-a bucurat de un nivel înalt de libertate în comparație situația regională, în ciuda problemelor ce țin de monopoluri și transparența proprietății mass-media.

Parlamentul a aprobat pachetul de legi ce se conțin în Strategia de Reformare a Sectorului Justiției 2011-2016. Totuși, Comisia Europeană subliniază că reformarea Procuraturii rămâne o restanță importantă a Republicii Moldova. 

 

În raport se menționează despre economia Republicii Moldova, care din cauza conflictului din Ucraina, a embargourilor impuse de Federația Rusă, dar și de scăderea cursului rublei rusești, s-a confruntat cu o criză pronunțată. Raportorii atrag atenția și asupra problemelor de pe piața financiară cu o situație complicată la trei bănci de pe teritoriul țării.

Raportul estimează un ușor progres în ceea ce privește colaborarea dintre Chișinău și Comrat, fiind mult mai pesimist în domeniul reglementării conflictului transnistrean.

 

La final Comisia Europeană vine cu recomandări pentru autoritățile centrale. Astfel se recomandă lupta cu corupția în special pe segmentul de prevenire a acesteia. Aplicarea legilor în reformarea justiției. Reformarea și transparentizarea activității sectorului bancar. Prevenirea blocajelor instituționale, prin reformarea Constituției, proces care ar trebui să decurgă cu consultarea Comisiei de la Veneția. Și nu în ultimul rând continuarea dialogului cu regiunea transnistreană privind găsirea soluțiilor reciproc avantajoase care ar duce la stabilirea unui viitor comun.

 

 

 

(Sursa: unimedia.info)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments