O coaliţie internaţională condusă de Arabia Saudită va începe o operaţiune militară în Yemen

0
65

Arabia Saudită a decis, miercuri, începerea unei operaţiunii militare în Yemen, demers la care vor participa peste zece state, scopul urmărit fiind apărarea preşedintelui Abd Rabdo Mansour Hadi şi a puterii de la Sanaa, date fiind confruntările armate între forţele regimului şi rebelii Houthi.

 La puţin timp după anunţul făcut de ambasadorul Arabiei Unite în Statele Unite, mai mulţi locuitori ai capitalei Sanaa au informat jurnaliştii occidentali că în zona aeroportului controlat de rebelii Houthi au avut loc bombardamente.

Adel Al-Jubeir nu a precizat numărul exact al ţărilor care vor lua parte la operaţiunea militară, dar a subliniat că Statele Unite nu s evor implica în această acţiune.

Concomitent, patru state din Golf – Qatarul, Kuweitul, Bahreinul şi Emiratele Arabe Unite – au anunţat că au decis că vor „răspunde apelului Hadi de a proteja Yemenul şi poporul (n.r.-yemenit) în faţa agresiunii miliţiilor Houthi”, potrivit „Le Monde”.

Preşedintele Yemenului a cerut, miercuri, din nou, membrilor Consiliului de Securitate al ONU să adopte „o rezoluţie” al cărui scop să fie stoparea ofensivei miliţiilor Houthi. În scrisoarea trimisă organismului internaţional, liderul din Sanaa susţine că deja a solicitat ajutorul statelor din Consiliul de Cooperare al Golfului pentru o „intervenţie militară”.

Solicitările şefului de stat al Yemenului vin în contextul în care rebelii Houthi avansează repede spre zona de sud a statului şi oraşul Aden unde Mansour Hadi s-a refugiat după fuga sa din Sanaa, fapt petrecut în luna februarie.

Şeful diplomaţiei din Yemen, Ryad Yassine, a afirmat în faţa jurnaliştilor că posibilă cucerire a Adenului de către rebelii Houthi „va marca începutul unui război civil”.

 

 

 

 

 

 

Sursa: adevarul

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments