ONG-urile cer DEMISIA LUI VICTOR PONTA. Motivul: o ordonanță-mamut care calcă în picioare Constituția

0
66

APADOR CH şi alte 11 ONG-uri cer demisia premierului Victor Ponta şi îi solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la ultima găselniţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă (OUG 2/20015) care înglobează 26 de ordonanţe într-una singură.

 

Cele 11 ONG-uri sunt Fundaţia pentru o societate deschisă, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Miliţia Spirituală, ActiveWatch, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC), Asociaţia MetruCub – resurse pentru cultură, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Grupul pentru Democraţie Participativă Plenum, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Iniţiativa Kosson, Institutul pentru Politici Publice (IPP).

 

Nemulţumirea celor 12 organizaţii este legată de ultima ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern. Deşi aparent este doar a doua ordonanţă pe acest an, OUG 2/2015 (act normativ ce poartă un titlu neutru – Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea unor acte normative, precum şi alte măsuri) cuprinde în realitate 26 de ordonanţe de urgenţă şi a fost publicată direct în Monitorul oficial vineri, 13 martie, fără a fi postată în prealabil pe site-ul guvernului, în dezbatere publică, informează un comunicat de presă publicat de APADOR CH (Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki).

 

„Organizaţiile semnatare consideră că acesta este un mod prin care Guvernul încearcă să mascheze abundenţa de ordonanţe de urgenţă cu care s-a remarcat şi în anii trecuţi şi pentru care a fost criticat atât de societatea civilă, cât şi de Comisia Europeană. Practic Guvernul se substituie în acest fel Parlamentului, iar România este guvernată prin ordonanţe de urgenţă emise după bunul plac al miniştrilor, fără dezbatere publică şi fără să fie trecute prin filtrul constituţional al legiuitorului”, scriu organizaţiile nonguvernamentale.

 

În consecinţă, ONG-urile i-au solicitat luni Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la Ordonanţa de Urgenţă nr. 2/2015, prin care Guvernul face modificări la 26 de acte normative din diverse domenii de activitate. În acelaşi timp organizaţiile semnatare îi cer premierului Victor Ponta să-şi dea demisia din funcţie.

 

Aceasta este a şasea sesizare de acest fel făcută către instituţia Avocatului Poporului, mai arată semnatarii scrisorii, reamintind că începând din aprilie 2014, APADOR-CH a sesizat de cinci ori AVP cu privire la excesul de ordonanţe de urgenţă emise de Guvern şi i-a cerut să le atace la Curtea Constituţională pe motiv că nu reprezintă nici urgenţe şi nici nu respectă Constituţia.

 

Conform unui studiu făcut de APADOR-CH, în ultimii zece ani România s-a aflat „într-o situaţie excepţională” la fiecare trei zile, judecând după numărul mare de ordonanţe de urgenţă emise între 2004 şi 2014. Guvernele care s-au succedat în această perioadă au emis 1.548 de ordonanţe de urgenţă, în medie 145 de ordonanţe de urgenţă pe an.

 

„Pentru că e neverosimil că un stat democratic şi membru al Uniunii Europene să fi trăit în ultimul deceniu tot într-o situaţie excepţională, APADOR-CH a atras atenţia Avocatului Poporului că e rolul lui să semnaleze Curţii Constituţionale această anomalie, în calitate de „apărător al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor în raporturile acestora cu autorităţile publice”, concluzionează APADOR CH.

 

Redăm integral textul scrisorii adresate de ONG-uri Avocatului Poporului.

 

„Către,

 

AVOCATUL POPORULUI

 

ASOCIAŢIA PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR OMULUI ÎN ROMÂNIA – COMITETUL HELSINKI (APADOR-CH), cu sediul în Bucureşti, str. Nicolae Tonitza nr.8A, sector 3,

 

vă adresează CEREREA ca, în temeiul art. 13 al. 1 lit. f din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, constatând existenţa temeiurilor de fapt şi de drept,

 

să sesizaţi Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă nr. 2/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi alte măsuri, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 176 din 13.03.2015, întrucât adoptarea acesteia s-a făcut cu încălcarea art. 115 al. 4 din Constituţie, respectiv în lipsa unei situaţii extraordinare care să justifice înlocuirea Parlamentului, ca putere legiuitoare, de către Guvern (putere executivă).

 

MOTIVELE CERERII SUNT URMĂTOARELE:

 

Potrivit art. 115 al. 4 din Constituţie, Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

 

Întrucât, în lipsa unei definiţii legale, sintagma “situaţii extraordinare” nu are un alt înţeles decât cel din limbajul comun (menţionat în DEX), se poate trage concluzia că o ordonanţă de urgenţă poate fi adoptată numai în situaţii:

 

– cu totul deosebite, care ies din comun

 

– neobişnuite, nemaipomenite, formidabile, excepţionale

 

De asemenea, înţelesul termenului “urgenţă”, care se referă la o condiţie esenţială pentru adoptarea unei astfel de ordonanţe, este tot cel din limbajul comun, respectiv:

 

– care necesită o rezolvare imediată, care nu poate fi amânat

 

1. În speţă, motivele prezentate pentru a justifica adoptarea OUG nr. 2/2015 pot fundamenta, cel mult, oportunitatea unei reglementări cu putere de lege, dar nu pot duce la concluzia că există o situaţie extraordinară, care să justifice o intervenţie de urgenţă a Guvernului, ca organ legiuitor, prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă.

 

În astfel de situaţii, Guvernul poate iniţia un proiect de lege şi poate solicita Parlamentului (adevărata autoritate legiuitoare, potrivit Constituţiei) să dezbată şi să adopte proiectul, eventual într-o procedură de urgenţă prevăzută de reglementările parlamentare.

 

Deci, dacă se doreşte o anumită celeritate în adoptarea de acte normative cu putere de lege, dar nu există o situaţie cu adevărat extraordinară (ieşită din comun), Guvernul nu poate emite ordonanţe de urgenţă, ci poate doar sesiza Parlamentul cu un proiect de lege şi poate solicita dezbaterea şi adoptarea sa în procedură de urgenţă.

 

2. Atunci când veţi analiza dacă există suficiente temeiuri pentru a sesiza Curtea Constituţională, vă solicităm să aveţi în vedere şi pericolul pentru o societate democratică reprezentat de tendinţa de încălcare de către Guvern, indiferent de compoziţia sa şi de perioada în care a funcţionat, a prevederilor art. 115 al. 4 din Constituţie, prin transformarea ordonanţei de urgenţă dintr-o cale extraordinară şi, de aceea, extrem de rară, de legiferare, într-un mijloc obişnuit, comun şi frecvent prin care, practic, Parlamentul este înlocuit de Guvern în exercitarea funcţiei de legiuitor.

 

Astfel, după revizuirea Constituţiei din 2003, guvernele care s-au succedat au emis în ultimii 11 ani (2004 – 2014) un număr total de 1.547 ordonanţe de urgenţă, în medie 141 ordonanţe de urgenţă pe an, sau una la 60 de ore (!), după cum urmează:

 

-2004 – 142 ordonanţe de urgenţă; 2005 – 210; 2006 – 138; 2007 – 157; 2008 – 228; 2009 – 111; 2010 – 131; 2011 – 125; 2012 – 96; 2013 – 115; 2014 – 94.

 

Rezultă că în România, în ultimii 11 ani, statul s-a aflat în situaţii
extraordinare, neobişnuite, ieşite din comun, din 3 în 3 zile (mai precis, din 2,5 zile în 2,5 zile, adică din 60 de ore în 60 de ore, iar fiecare dintre aceste situaţii extraordinare (nepercepute decât de către Guvern, probabil în baza unui simţ special) au generat câte o ordonanţă de urgenţă.

 

Este în mod evident neverosimil ca statul român, stat democratic şi membru al Uniunii Europene, a întâmpinat din 60 de ore în 60 de ore, în ultimii 11 ani, situaţii excepţionale, extraordinare, care i-au permis Guvernului ca, tot din din 60 de ore în 60 de ore, să ia locul Parlamentului şi să legifereze prin ordonanţe de urgenţă.

 

Singura explicaţie logică a abundenţei de ordonanţe de urgenţă este că nici Parlamentul, nici Avocatul Poporului şi nici Curtea Constituţională nu au acordat atenţia cuvenită verificării îndeplinirii condiţiei existenţei situaţiei extraordinare care să justifice adoptarea unei ordonanţe de urgenţă. Practic, autorităţile publice au ignorat şi, astfel, au lăsat fără aplicare textul art. 115 al. 4 din Constituţie, al cărui rost era şi este de a limita excesul de zel al Guvernului în emiterea de ordonanţe de urgenţă.

 

Urgenţa nu trebuie identificată cu nerăbdarea Guvernului de a legifera, pe motiv că Parlamentul e prea lent, ci trebuie să rezulte dintr-o situaţie extraordinară verificabilă în mod obiectiv, similară forţei majore, care poate fi definită ca un eveniment străin de voinţa/culpa Guvernului, imprevizibil, invincibil şi inevitabil şi care, în lipsa unei reglementări imediate, prejudiciază grav interesul public

 

În acest sens, a se vedea pct. 3 şi 4 ale OPINIEI CONCURENTE la Decizia Curţii Constituţionale nr. 55 din 5 februarie 2014, publicată în Monitorul Oficial nr.136 din 25 februarie 2014.

 

În raport de motivele expuse mai sus, vă solicităm să constataţi că există temeiuri de fapt şi de drept pentru că, în conformitate cu art. 13 alin. 1 lit.f din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, să sesizaţi Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă nr. 2/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi alte măsuri, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 176 din 13.03.2015, întrucât adoptarea acesteia s-a făcut cu încălcarea art. 115 al. 4 din Constituţie, respectiv în lipsa unei situaţii extraordinare care să justifice înlocuirea Parlamentului, ca putere legiuitoare, de către Guvern (putere executivă).

 

De asemenea, vă solicităm să ne comunicaţi modul de soluţionare a prezentei cereri.

Vă mulţumim.

Director executiv,

Maria-Nicoleta Andreescu”

 

(Sursa: Epoch Times România)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments